Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ενίσχυση των κατασταλτικών δομών με στόχο τους λαούς

Αποκαλυπτικά τα όσα κατατέθηκαν χτες στη διημερίδα που οργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου

Οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί εξασκούνται ήδη σε εσωτερικές επεμβάσεις ενάντια στον εχθρό - λαό
Οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί εξασκούνται ήδη σε εσωτερικές επεμβάσεις ενάντια στον εχθρό - λαό
Η στρατιωτικοποίηση των σύγχρονων κοινωνιών και των διεθνών σχέσεων από τη μια και η ανοιχτή εμπλοκή των στρατιωτικών δομών στην πολιτική ζωή από την άλλη, με αποτέλεσμα και απώτερο στόχο την ενίσχυση των κατασταλτικών δομών σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο, αποτελούν τη στρατηγική στόχευση των νέων ιμπεριαλιστικών δογμάτων, στα οποία με εντεινόμενους ρυθμούς ενσωματώνεται η Ελλάδα, με διάφορα κάθε φορά προσχήματα και αιτιολογίες.

Αποκαλυπτικό είναι το περιεχόμενο της Διημερίδας της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) με θέμα «Λαθρομετανάστευση και Σύγχρονη Πειρατεία ως Απειλές της Διεθνούς και Περιφερειακής Ασφάλειας» που πραγματοποιείται από χτες στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο διοικητής της ΑΔΙΣΠΟ Ι. Χάψος αλλά και οι εισηγήσεις που ακολούθησαν. Οπως φαίνεται, σαν μέσο βαθύτερης ενσωμάτωσης της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στην παρούσα φάση, προκρίνονται η «λαθρομετανάστευση» και η «πειρατεία».

Πρόκειται για αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους ιμπεριαλιστές προκειμένουν να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν μέτρα και επεμβάσεις σε βάρος χωρών και λαών, όπως ήδη γίνεται στην περίπτωση της Σομαλίας. Τα δυο αυτά θέματα αυτά αναγορεύονται σε σύγχρονες απειλές κατά της «ασφάλειας» τόσο από το δόγμα του ΝΑΤΟ, όσο και από την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας.

Ο «εσωτερικός εχθρός»

Ο ομιλητής, αφού αναφέρθηκε στην ψυχροπολεμική «απειλή του Σινο-Σοβιετικού μπλοκ» κατά της «συλλογικής ασφάλειας του Δυτικού κόσμου», επισήμανε ότι τη θέση αυτής της «απειλής» κατέλαβε η «ανθρώπινη ασφάλεια (human security)» και η «ευθύνη για προστασία» (responsibility to protect) από όλους τους κρατικούς και μη δρώντες».

Μάλιστα, δίνοντας τον ορισμό των σύγχρονων «απειλών κατά της ασφάλειας» απέναντι στις οποίες καλούνται να σχεδιάζουν τη στρατηγική και την τακτική τους οι στρατιωτικές δομές, ανέφερε: «...κάθε ενέργεια ή διαδοχή γεγονότων που απειλούν δραστικά και για σχετικά περιορισμένο χρόνο να μειώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων μιας χώρας ή που απειλούν να απομειώσουν σημαντικά το εύρος των διαθέσιμων επιλογών πολιτικής της κυβέρνησης μιας Χώρας ή μη κυβερνητικών οντοτήτων μέσα σ' αυτή».

Δηλαδή, οι Ενοπλες Δυνάμεις, σε κρατικό και υπερκρατικό επίπεδο έχουν λόγο και προετοιμάζονται να δράσουν στα πλαίσια ενός φάσματος θεμάτων που καλύπτουν πλήρως την κοινωνική και πολιτική ζωή.

Το ίδιο πράγμα επανέλαβε καθαρά και ο ίδιος ο ομιλητής: «Ετσι δημιουργήθηκε μια τάση ένταξης κάθε είδους και μορφής απειλής στην έννοια της σύγχρονης ασφάλειας, η οποία πέραν των παραδοσιακών στρατιωτικών απειλών, περιλαμβάνει και αυτές που προέρχονται από μη κρατικούς δρώντες (τρομοκρατία), οικονομικές απειλές (διεθνής οικονομική κρίση), περιβαλλοντικές απειλές (υπερθέρμανση του πλανήτη, έλλειψη πόσιμου νερού), απειλές υγείας (πανδημία γρίπης), φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, τσουνάμι) κ.ά.». Είναι προφανές ότι όλα τα παραπάνω λογίζονται σαν επαρκείς λόγοι για να σχεδιάσει το ΝΑΤΟ ή άλλοι στρατιωτικοί οργανισμοί μια επέμβαση σε οποιαδήποτε χώρα, προκειμένου να εξασφαλίσει δήθεν την «ασφάλεια» των πολιτών της.

Ο ίδιος εισηγητής εξήγησε ότι «και το ίδιο το ΝΑΤΟ, στην 55η ετήσια σύνοδο Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας που πραγματοποίησε τη 15η Νοεμβρίου 2009 στο Εδιμβούργο, κατέληξε ότι απαιτείται καινούριος Στρατηγικός σχεδιασμός, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις νέες αναδυόμενες απειλές, στο περιβάλλον ασφαλείας του 21ου αιώνα».

Ζητούν κα τα ρέστα οι θύτες

Ειδικά για το «θέμα της λαθρομετανάστευσης», ο ομιλητής ήταν αποκαλυπτικός, καθώς ανέφερε ονομαστικά ως χώρες προέλευσης των μεταναστών το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Νιγηρία, τη Σομαλία και το Σουδάν, όλες δηλαδή χώρες όπου οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις τις έχουν διαλύσει και έχουν μετατρέψει τους λαούς σε πρόσφυγες.

Οσο για το θέμα «απειλή της σύγχρονης πειρατείας» επισήμανε ότι «αναλογιζόμενοι τον όγκο των αγαθών που διακινούνται παγκοσμίως μέσω των θαλασσίων οδών, συμπεριλαμβανομένου και του πετρελαίου της Μέσης Ανατολής, είναι ξεκάθαρο ότι απειλούνται συμφέροντα σε παγκόσμιο επίπεδο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ