Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Οργανώνουμε τον αγώνα για μόρφωση - δουλειά - ζωή

Σύσκεψη φοιτητών, εκπαιδευτικών, μαθητών για την καλύτερη οργάνωση της κοινής τους δράσης έγινε προχτές

Σύσκεψη για τα συλλαλητήρια στις 10 Δεκέμβρη, σε κάθε πόλη, με σύνθημα «Οργανώνουμε τον αγώνα μας για μόρφωση - δουλειά - ζωή» πραγματοποίησαν, προχτές το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, η ΔΗΠΑΚ, τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά και ωρομίσθιοι καθηγητές σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Αποφασίστηκαν περιοδείες και εξορμήσεις σε σχολές, σχολεία και χώρους δουλειάς, ώστε να διαδοθεί παντού το μήνυμα των συλλαλητηρίων και να δοθεί δυναμική απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Παράλληλα, σχεδιάστηκε ειδική καμπάνια για εργαζόμενους φοιτητές και σπουδαστές με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς (π.χ. ΟΤΕ, νοσοκομεία) με κατεύθυνση την ενίσχυση των εγγραφών στα σωματεία, σε συντονισμό με το ΠΑΜΕ. Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη για πρωτοβουλίες μέσα απ' τις Επιτροπές Αγώνα και τους Συλλόγους για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, αλλά και για δράση σε μια σειρά ζητήματα στην ανώτατη εκπαίδευση.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η επίθεση που δέχθηκε το ΠΑΜΕ για την κινητοποίηση για το «διάλογο» και τονίστηκε ότι το θέμα πρέπει να αναδειχθεί. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η θύελλα αντιλαϊκών μέτρων αφορά και τους φοιτητές και τους σπουδαστές, γιατί αυτοί είναι η αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης και κρίνεται με τι όρους θα δουλέψει. Το ίδιο ισχύει και για την Παιδεία που είναι υπόθεση εργαζομένων και σπουδαστών, αφού το δυσβάστακτο κόστος των σπουδών πέφτει και στις πλάτες των γονιών. Η απάντηση για τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία πρέπει να είναι ενιαία.

Ανάμεσα στα αιτήματα των συλλαλητηρίων, το ΜΑΣ επισημαίνει την ανάγκη για: Κατάργηση των ΚΕΣ. Πτυχία με αξία και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην είναι υποχρεωμένος να δουλέψει για να τα βγάλει πέρα με τα έξοδα των σπουδών του. Αμεση κατάργηση όλων των διδάκτρων κάθε μορφής κ.ά.

Μαζική συσπείρωση στην Κεφαλονιά

Παγκεφαλληνιακό συλλαλητήριο στις 10 Δεκέμβρη, στις 11.30 το πρωί με κάθοδο όλων των σχολείων στο Αργοστόλι για την Παιδεία των σύγχρονων αναγκών, προγραμματίζει το Συντονιστικό Φορέων Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Στο Συντονιστικό συμμετέχουν: ΕΚΚΙ, ΕΛΜΕ-ΚΙ, Ενωση Γονέων Αργοστολίου, 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο ΓΕΛ Ληξουρίου, Σύλλογοι Γονέων 1ου, 2ου, 3ου, 4ου, 5ου Δημοτικών Σχολείων, 2ου και 3ου Γυμνασίων Αργοστολίου, Γυμνασίων Πάστρας και Κεραμείων, 1ου και 2ου Λυκείων Αργοστολίου, Λυκείων Ληξουρίου και Πάστρας.

Το Συντονιστικό Φορέων προχωράει σε συγκρότηση πενταμελούς γραμματείας, απαιτεί από τα Δημοτικά Συμβούλια και το Νομαρχιακό Συμβούλιο να θέσουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τις υποδομές και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σχετικά με τις μεταφορές και τη «νέα γρίπη». Και απαιτεί μεταξύ άλλων:

  • Σύγχρονες, ασφαλείς, επαρκείς, αποκλειστικά δημόσιες σχολικές υποδομές. Οχι στις ΣΔΙΤ. Αμεση απομάκρυνση των κοντέινερς. Να πραγματοποιηθούν αντισεισμικοί έλεγχοι και έλεγχοι στατικής επάρκειας σε όλα τα σχολεία με λήψη δοκιμίων.
  • Κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό με προσλήψεις μονίμων - όχι στη διεύρυνση της ωρομισθίας και των υπόλοιπων ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Να σταματήσει να μετακυλίεται η ευθύνη και το κόστος της καθαριότητας και της τροχονόμησης στους γονείς.
  • Αμεση και πλήρης κάλυψη της μεταφοράς όλων των μαθητών, με ασφάλεια και χωρίς καμία επιβάρυνση για τους γονείς και τις σχολικές επιτροπές. Ούτε ένα παιδί των ειδικών σχολείων χωρίς δημόσια μεταφορά. Αντιμετώπιση της ασφάλειας των μαθητών κατά την επιβίβαση και αποβίβασή τους.
  • Αμεσα κινητά συνεργεία με γιατρούς - νοσηλευτές στα σχολεία, κανένα τμήμα με πάνω από 20 μαθητές, συστηματική καθαριότητα και κάθε άλλο μέτρο αντιμετώπισης της «νέας γρίπης».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ