Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στρατηγική εναντίωσης στην ΕΕ και στη διεύρυνσή της

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Μπάμπη Αγγουράκη στη συζήτηση της Ολομέλειας για την ένταξη νέων χωρών στην ευρωένωση

Ο ελληνικός και οι άλλοι λαοί της περιοχής, κανένα συμφέρον δεν έχουν από την ισχυροποίηση της ΕΕ. Η πολιτική της είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματά τους, γι' αυτό και πρέπει να ανατραπεί
Ο ελληνικός και οι άλλοι λαοί της περιοχής, κανένα συμφέρον δεν έχουν από την ισχυροποίηση της ΕΕ. Η πολιτική της είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματά τους, γι' αυτό και πρέπει να ανατραπεί
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ._

Εγκρίθηκε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ψήφισμα το οποίο καθορίζει τα κριτήρια για τις υπό ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, της Ισλανδίας και της Τουρκίας. Η ΕΕ, στην άμεση παρέμβασή της, σημειώνει ότι «οι υποψήφιες και οι δυνάμει υποψήφιες χώρες πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να παραμείνουν σε τροχιά ένταξης στην Ενωση», καθώς ζητήματα όπως «του κράτους Δικαίου, της ελευθερίας της έκφρασης, της μεταχείρισης των εθνικών μειονοτήτων, της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί επαρκώς».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρεται, υποστηρίζει ότι «οι διμερείς διαφορές πρέπει να επιλυθούν από τα ενδιαφερόμενα μέρη και δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στην πορεία για την ένταξη». Ειδικότερα όσον αφορά την ΠΓΔΜ, το Κοινοβούλιο «ζητεί από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πρέπει να αποφύγει τις ενέργειες και τις δηλώσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις της με τη γείτονα».

Σχετικά με την Τουρκία, το ψήφισμα διακρίνει έλλειψη προόδου στη δικαστική μεταρρύθμιση, στις θρησκευτικές ελευθερίες, κατακρίνει την αθέτηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το πρόσθετο πρωτόκολλο στη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας - σχετικά με την Κύπρο - ενώ την ίδια στιγμή χαιρετίζεται η υπογραφή από την Τουρκία των συμφωνιών για τον αγωγό αερίου Ναμπούκο και ζητείται να ανοίξει το σχετικό με την ενέργεια κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Καθαρή η στάση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ κατά τη συζήτηση της έκθεσης, την Τετάρτη, εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με την «Στρατηγική για την διεύρυνση 2009 όσον αφορά τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την Ισλανδία και την Τουρκία», την οποία καταψήφισε. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, στην παρέμβασή του σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Η Συνθήκη της Λισαβόνας, που θα τεθεί σε ισχύ μετά από πιέσεις και εκβιασμούς, δημιουργεί ένα ακόμα πιο αρνητικό πλαίσιο για τους λαούς των κρατών - μελών της ΕΕ αλλά και των χωρών της διεύρυνσης.

Η προώθηση της ακόμα μεγαλύτερης στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, της ενίσχυσης των μηχανισμών δίωξης και καταστολής του λαϊκού - εργατικού κινήματος, η ανύψωση των τειχών του ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού οχυρού, η επιθετικότητα του κεφαλαίου και η ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, οδηγούν σε νέα δεινά για τους λαούς, εντείνουν τους κινδύνους για επεμβάσεις και πολέμους, τονίζουν τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ.

Η κατάσταση των λαών των βαλκανικών χωρών είναι δραματική. Αιτία είναι οι συνέπειες του πολέμου του ΝΑΤΟ, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και οι συμφωνίες - συνδέσεις με την ΕΕ, οι ξένες στρατιωτικές βάσεις, η καπιταλιστική κρίση και η ένταση του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστών για την ενέργεια.

Η ένταξη των χωρών της Βαλκανικής στην ΕΕ, θα κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση για όλους τους εργαζόμενους.

Η ένταξη υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που περιλαμβάνουν ακόμη και τον επανακαθορισμό των συνόρων.

Η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ υπηρετεί συγκεκριμένους ιμπεριαλιστικούς στόχους, οξύνει τις αντιθέσεις, ενώ οι κυρίαρχες δυνάμεις της χώρας εμμένουν σε αλυτρωτικές βλέψεις.

Η ένταση της κρίσης σε Κροατία, Βοσνία Ερζεγοβίνη και στη Σερβία, οξύνει την αστάθεια και τις εθνικιστικές κορόνες.

Η Τουρκία αξιοποιεί τη γεωστρατηγική της θέση και επιμένει στην κατοχή μεγάλου τμήματος της Κύπρου, προβάλλει διεκδικήσεις στο Αιγαίο, διατηρεί χιλιάδες κρατούμενους συνδικαλιστές, Κούρδους, δημοσιογράφους, δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα του κουρδικού λαού, βασικές συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες.

Στην Ισλανδία στην οποία ξεγυμνώθηκαν οι ισχυρισμοί περί οικονομικού θαύματος και χτυπούν σκληρά το λαό οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, ασκούνται πιέσεις για πρόσδεση στο ιμπεριαλιστικό ευρωπαϊκό άρμα.

Το ΚΚΕ έχει ταχθεί ενάντια στην διεύρυνση της ΕΕ γιατί είναι ενάντιο στην ίδια την ΕΕ όπως και στην ένταξη και στην παραμονή της Ελλάδας σε αυτήν. Αγωνιζόμαστε μαζί με τους λαούς της Ευρώπης για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ