Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΜΑΡΟΥΣΙ
Τίμησαν το διπλό ΟΧΙ του λαού

Ωραία εκδήλωση έγινε στο Μαρούσι το Σάββατο 4-11-2000, το βράδυ στο παλιό δημαρχείο, με πρωτοβουλία του Πνευματικού Κέντρου του δήμου και του Τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, προς τιμήν της επετείου του ΟΧΙ και του ΕΑΜ.

Την εκδήλωση άνοιξε η Εύρη Ιωαννάτου, εκ μέρους του Παρ/τος, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Γ. Ξυπολυτίδης, αναφερόμενος στη μεγάλη στιγμή του ελληνικού ΟΧΙ, πρώτα στον ιταλικό φασισμό και στη συνέχεια στο γερμανικό. «Ο στρατιωτικός περίπατος - τόνισε - αυτόν που είχαν λογαριάσει οι φασίστες, μετατράπηκε σε επαίσχυντη φυγή. Η Ελλάδα χάριζε την πρώτη νίκη στο στρατόπεδο της Δημοκρατίας».

«Το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού - σημειώνει παρακάτω - συνεχίστηκε και μετά την επιδρομή των Γερμανών και τη χιτλεροφασιστική κατοχή, με το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και άλλες αντιστασιακές οργανώσεις, που δημιούργησαν το αθάνατο έπος της Εθνικής Αντίστασης».

Εκ μέρους του δημάρχου, χαιρέτισε την εκδήλωση ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ρασιάς. Παρευρέθηκαν: Ο τέως δήμαρχος Χ. Βλάχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χ. Μέτζος και Μπ. Ζιώγας, από την Αχτίδα του ΚΚΕ ο Ν. Κορμούλης κ.ά.

Την κεντρική ομιλία, μεστή σε περιεχόμενο και μηνύματα, έκανε ο λογοτέχνης Βασίλης Λιόγκαρης. Στο κείμενο κάπου αναφέρει: «... Οταν ολόκληρη η Ευρώπη είχε παγώσει, είχε βουβαθεί, όταν ολόκληρη η Ευρώπη στέναζε κάτω από την μπότα του Γερμανού κατακτητή και μαύρη σκοτεινιά είχε κατακυριεύσει τα πάντα, στην πατρίδα μας, βασιλιάδες, κυβερνήτες, πολιτικοί, στρατιωτικοί, βιομήχανοι, εφοπλιστές και κάθε λογής μεγαλοκαρχαρίες και τρωκτικά λάκισαν για τη Μέση Ανατολή. Μόνο που πάνω στο φευγιό τους, όλοι αυτοί δεν ξέχασαν ν' αφήσουν "αμανάτι" στον εχθρό για λάφυρα, μερικές εκατοντάδες κομμουνιστές, από την Ακροναυπλία, Ανάφη, Αϊ-Στράτη, Φολέγανδρο.

Ετσι, έμεινε ο ελληνικός λαός ολομόναχος να σηκώσει το σταυρό του μαρτυρίου και να βαδίσει τον Γολγοθά του...».

Η χορωδία της ΠΕΑΕΑ, τραγούδησε αντιστασιακά τραγούδια. Και η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Υμνο.

Σε παράπλευρη αίθουσα λειτούργησε θαυμάσια φωτογραφική έκθεση από το Αλβανικό Επος και την Εθνική Αντίσταση. Ανάμεσα στα εκθέματα και οι κούκλες του Ν. Ακίλογλου, του γνωστού αντιστασιακού «Κουκλοθεάτρου» καπετάν Γαρίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ