Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
«Στο ίδιο έργο θεατές»...

Πραγματοποιήθηκε η εκλογική συνέλευση της ΕΣΕΕ

Ακόμη μια μάχη για την αγωνιστική ανάταση του συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο των εμπόρων, με έμφαση στην ανάγκη στήριξης του αυτοαπασχολούμενου και μικρού έμπορου, έδωσε η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» (υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ) στην εκλογική συνέλευση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, την περασμένη Κυριακή, διατηρώντας τις δυνάμεις της. Από άποψη συσχετισμών τα αποτελέσματα ήταν, ουσιαστικά, «μια από τα ίδια».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» έλαβε 37 ψήφους (ποσοστό 9%) και κατέλαβε 2 έδρες στο ΔΣ, εκλέγοντας τους Θ. Λάφη και Γ. Τζωρτζόπουλο. Η «Νέα Εμπορική Ενότητα» έλαβε 229 ψήφους (62%) και κατέλαβε 13 έδρες στο ΔΣ. Η «Πανελλήνια Κίνηση Εμπόρων» έλαβε 90 ψήφους (24%) και 5 έδρες. Η «Ανεξάρτητη Συνεργασία Εμπόρων» έλαβε 29 ψήφους (5%) και 1 έδρα. Στη Συνέλευση συμμετείχαν 403 αντιπρόσωποι.

Η πλειοψηφία του απερχόμενου ΔΣ αποφάσισε οι εκλογές να γίνουν με μια διαδικασία «εξπρές», θεωρώντας ότι το απολογιστικό μέρος της συνέλευσης είχε καλυφθεί προ ...μηνών! Το αποτέλεσμα ήταν «ισχνές» κεντρικές εισηγήσεις με κύριο χαρακτηριστικό την έκκληση προς υπερψήφιση. Κόντρα σε αυτή την τάση, η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» επιδίωξε - και στο μέτρο που της αναλογούσε κατόρθωσε - να στρέψει ένα μέρος της διαδικασίας στα πραγματικά προβλήματα των μικρών εμπόρων, στις αιτίες που τα δημιουργούν και στις λύσεις που απαιτούνται.

Από τα στελέχη της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» τονίστηκε ότι κανείς δεν αμφισβητεί τα προβλήματα, όπως και κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ΕΣΕΕ δεν έπαιξε το ρόλο που αντιστοιχεί σε μια συνδικαλιστική οργάνωση. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, οι συμφωνίες σταματούν εκεί, καθώς για τις αιτίες των προβλημάτων, τη γιγάντωση των μονοπωλίων και τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγους, οι υπόλοιπες παρατάξεις έχουν διαφορετική άποψη. Οι εκπρόσωποι των αγωνιστικών δυνάμεων επέκριναν τη στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών της πλειοψηφίας, που έθεσαν την ΕΣΕΕ μακριά από τους αγώνες, αλλά και σε ρόλο υποστηρικτή των πολιτικών σε βάρος των μικρών εμπόρων, στο πλευρό των κυβερνήσεων. Τόνισαν ότι απαιτείται αγωνιστική διεκδίκηση για μια σειρά θέματα, όπως το Ασφαλιστικό και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Επισήμαναν τις σοβαρές επιπτώσεις από τη στρατηγική της Λισαβόνας και την αναγωγή σε κριτήριο ανάπτυξης της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ