Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ - ΗΜΑΘΙΑΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη βουλευτή Σοφία Καλαντίδου, στα μπλόκα των αγροτών

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας. Οι αγρότες της Ημαθίας παραμένουν στον κόμβο της Κουλούρας κρατώντας κλειστή την Εγνατία Οδό, ενώ χθες οι αγρότες της Πέλλας έστησαν δύο νέα μπλόκα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδεσσας, ένα στον κόμβο του Μαυροβουνίου και ένα στη διασταύρωση Γυψοχωρίου. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη συνάντηση που αναμένεται να γίνει σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών βρέθηκε χθες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την βουλευτή του Κόμματος Σοφία Καλαντίδου. Τα στελέχη του ΚΚΕ επισκέφθηκαν και τα τρία μπλόκα και μίλησαν με τους αγρότες που διεκδικούν αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού τους εισοδήματος και ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά - κτηνοτροφικά προϊόντα. Αμεσα απαιτούν από την κυβέρνηση να τους δώσει την ενίσχυση (7 λεπτά στο κιλό) που υποσχέθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση και να παρέμβει ώστε να πληρωθούν την παραγωγή που παρέδωσαν στους βιομήχανους με βάση τις συμφωνημένες τιμές (18 λεπτά το κιλό), ώστε συνολικά να πληρωθούν για κάθε κιλό 25 λεπτά. Τιμή που μόλις μετά βίας καλύπτει το κόστος παραγωγής. Σημειώνουμε ότι οι βιομήχανοι πληρώνουν μόλις 13 λεπτά το κιλό.

Τα στελέχη του ΚΚΕ εξέφρασαν τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους και μοίρασαν την ανακοίνωση των Νομαρχιακών Επιτροπών Ημαθίας και Πέλλας με τις θέσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών.

Μιλώντας στους αγρότες, η Σοφία Καλαντίδου σημείωσε ότι η εφαρμογή των αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και στο χώρο των οπωροκηπευτικών οδηγεί σε ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, ενώ τα κέρδη για τους εμποροβιομήχανους καλά κρατούν. Οπως είπε, όσο θα συνεχίζεται η ίδια πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, θα έχουμε τα ίδιο αποτέλεσμα. Οι τιμές των προϊόντων θα μειώνονται, ώστε να συμβάλλουν και αυτές στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, στη συγκέντρωση της γης σε λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Τους κάλεσε να παλέψουν ενάντια στην πολιτική που τους ξεκληρίζει, να μη δείξουν άλλη ανοχή σε όσους χρόνια τώρα κυβερνούν, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και οδηγούν την αγροτιά στη φτώχεια και την ανέχεια, ενώ την ίδια ώρα στηρίζουν απλόχερα τα κέρδη των βιομηχάνων.

Να παλέψουν για κατώτερες εγγυημένες τιμές και επιδοτήσεις των προϊόντων, τέτοιων ώστε να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα στον παραγωγό. Για μείωση του κόστους παραγωγής και κατασκευή βασικών έργων υποδομής. Για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες, χωρίς τις γνωστές καθυστερήσεις, να διεκδικήσουν άμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων. Η βουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι για να έχουν αποτέλεσμα οι αγώνες τους θα πρέπει να συντονιστούν με τους αγώνες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που βιώνουν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Αλλωστε, θύματα των βιομήχανων κονσερβοποιών είναι και οι εργάτες που αναγκάζονται να δουλεύουν με εξευτελιστικούς μισθούς και ανασφάλιστοι ή υποχρεώνονται να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ