Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τους ελαιοπαραγωγούς

Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Τα προβλήματα ελαιοπαραγωγών είναι το θέμα της Eπίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στ. Σκοπελίτης. Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζεται:

«Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα, από την Κρήτη μέχρι τη Λέσβο και την Κέρκυρα. Από τη Χαλκιδική και τη Φθιώτιδα μέχρι τη Λακωνία και Μεσσηνία. Οι τιμές είναι εξευτελιστικές τόσο στις ελιές όσο και στο λάδι. Η ψαλίδα τιμών παραγωγού και ραφιού μεγάλη και το κόστος παραγωγής υψηλό. Ταυτόχρονα, οι απώλειες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες για το αγροτικό εισόδημα, εξαιτίας της καρπόπτωσης λόγω και των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, καθώς επίσης από τη λειψή φυτοπροστασία και ειδικά του δάκου, με συνέπεια η μείωση της παραγωγής σε ορισμένες περιοχές να αγγίζει και το 70%.

Η μείωση της κατανάλωσης λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η απουσία της προστασίας της ντόπιας παραγωγής από εισαγωγές, οι εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για δεύτερη συνεχή χρονιά, η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν οδηγήσει τους ελαιοπαραγωγούς σε απόγνωση, ενώ η ιδιωτική αποθεματοποίηση δεν έλυσε ούτε λύνει το πρόβλημα, αλλά λειτουργεί ως πανάκεια και αποπροσανατολιστικά. Ωστόσο, η απούλητη παραγωγή είναι σημαντική και θα προστεθεί και η φετινή».

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά την αρμόδια υπουργό, τι μέτρα θα πάρει για:

  • Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τις απώλειες ποσοτικές και ποιοτικές από την καρπόπτωση, το δάκο και τις καιρικές συνθήκες. Να υπάρχει αποτελεσματική κρατική παρέμβαση φυτοπροστασίας και ειδικά από το δάκο.
  • Τιμές παραγωγού που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ικανοποιητικό κέρδος για τη συνέχιση της ελαιοκαλλιέργειας. Την προστασία και προβολή της ντόπιας παραγωγής. Τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ