Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις σε ΕΕ - πλουτοκρατία

Επίσημη πρεμιέρα της αντιλαϊκής ατζέντας σε Εκοφίν - Γιούρογκρουπ. Στην Αθήνα κοινά κλιμάκια Κομισιόν για συνεννοήσεις και «αξιολόγηση»

Στις Βρυξέλλες δίνεται η επίσημη «πρεμιέρα» της αντιλαϊκής ατζέντας που παρουσιάζει η κυβέρνηση μετά και τις υποδείξεις από την ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και άλλα κέντρα της πλουτοκρατίας. Σήμερα και αύριο συγκαλούνται τα συμβούλια τα συμβούλια Εκοφίν - Γιούρογκρουπ. Ταυτόχρονα κοινά κλιμάκια στελεχών από την Κομισιόν και το ΔΝΤ επισκέπτονται για συνεννοήσεις την Αθήνα προκειμένου να περάσουν από κρησάρα ακόμη και το σκληρό προϋπολογισμό που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για το 2010.

Στο στόχαστρο μπαίνουν ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, τα ήδη καρατομημένα κονδύλια και δαπάνες, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα «ανοίγουν» και το φορολογικό πακέτο στο πλαίσιο και με το μανδύα ενός ακόμη «κοινωνικού διαλόγου» που στήνει η κυβέρνηση με τις δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού. Πρόκειται για τα προαποφασισμένα διαρθρωτικά μέτρα «μόνιμου διαρθρωτικού χαρακτήρα και απόδοσης», που έχουν δρομολογηθεί από την Κομισιόν και για τα οποία η σημερινή κυβέρνηση ήταν απόλυτα ενήμερη ήδη από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αυτή τη φάση, και με φόντο τις πρόσθετες πιέσεις που ασκούν τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες και άλλα αρπακτικά, η κυβέρνηση έρχεται να δώσει το χαρακτήρα του «κατεπείγοντος», σαφή και απόλυτα ευανάγνωστα δείγματα γραφής στους κεφαλαιοκράτες για την αντιλαϊκή πολιτική που θα κλιμακώσουν σε μεσοπρόθεσμη βάση και σε ορίζοντα τριετίας. Ο κοινοτικός επίτροπος Χ. Αλμούνια και τα κοιναγορίτικα όργανα έχοντας ήδη πάρει το «μήνυμα» το ανταποδίδουν με δηλώσεις... καλών προθέσεων ότι κανένα από τα κράτη της ευρωζώνης δεν αντιμετωπίζει το κίνδυνο υπαγωγής σε καθεστώς ΔΝΤ. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εξηγηθεί με τραπεζίτες και άλλους μεγαλορεντιέρηδες μέσα από κείμενα που δίνουν για δημοσίευση σε έντυπα που σχετίζονται με τη διεθνή κεφαλαιοκρατία και ειδικότερα με το τραπεζικό κεφάλαιο. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε άρθρο στη «Wall Street Journal» τους διαβεβαιώνει ότι «η κυβέρνησή μας εκλέχθηκε βασισμένη σε μία πλατφόρμα αλλαγών και διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να φέρει σε πέρας αυτές τις αλλαγές»... Πρόκειται για τον απόλυτο εμπαιγμό απέναντι στα λαϊκά στρώματα, το προπέτασμα καπνού για το πέρασμα της κοινής αντιλαϊκής ατζέντας τους. Τα κοινά κλιμάκια Κομισιόν - ΔΝΤ που πιάνουν δουλειά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν λόγο και θα προχωρήσουν και σε κοινές επεξεργασίες με την κυβέρνηση και για το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), δηλαδή για τις κατευθύνσεις τους μέχρι και το 2013 που θα παραδοθούν στην ΕΕ μέσα στο Γενάρη του 2010. Να σημειωθεί ακόμη ότι το ΔΝΤ σε πρόσφατο επίσημο κείμενο έχει αξιώσει ακόμη και την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα και του επιδόματος καλοκαιρινής άδειας...

Γιούρογκρουπ - Εκοφίν

Ψηλά στην «επιχειρηματολογία» του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είναι η κυβερνητική απόφαση για την εξίσωση στα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο τομέα και γενικότερα οι αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, η καρατόμηση των κοινωνικών δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό, η δρομολογούμενη καρατόμηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που μεταφράζεται σε πρόσθετα βάρη για το λαό. Διαβεβαιώσεις θα δοθούν και για την άμεση εφαρμογή της κοιναγορίτικης Οδηγίας που αφορά στην απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων» (Οδηγία «Μπολκεστάιν») με την οποία έρχονται να διευκολύνουν την είσοδο ισχυρών επιχειρήσεων σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

Απόλυτα δεδομένη είναι η υπαγωγή της κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στις επόμενες φάσης «ειδικής συνεργασίας» με την Κομισιόν (λεγόμενης επιτήρησης). «Συστάσεις» για τη μείωση των ελλειμμάτων αναμένεται να δοθούν σε Μ. Βρετανία, Ισπανία, Ιρλανδία και Γαλλία και «παρατηρήσεις» σε μια σειρά από άλλες εθνικές κυβερνήσεις. Ο σκυλοκαυγάς και οι διαμορφούμενες συμμαχίες ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ εστιάζονται στο χρόνο «απαγκίστρωσης» από τα κρατικά πακέτα στήριξης των κεφαλαιοκρατών, ανάλογα με τα ειδικά συμφέροντα, τις προτεραιότητες και τις ανάγκες του καθένα. Στην ατζέντα του κοιναγορίτικου Συμβουλίου Οικονομίας (τελευταίο με σουηδική Προεδρία) περιλαμβάνεται και η επιβολή ΦΠΑ στις εκπομπές ρύπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ