Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Επιδιώκεται η ανταλλαγή πείρας και ο συντονισμός δράσης
  • Αύριο Σάββατο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ανοίγουν οι εργασίες της
  • Τις θέσεις του ΚΚΕ θα παρουσιάσει ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος
  • Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ

Αρχίζουν αύριο Σάββατο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της Βαλκανικής Συνάντησης Κομμάτων και Κινημάτων, την οποία φιλοξενεί το ΚΚΕ, με θέμα: «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Για Βαλκάνια ειρήνης, ισότιμων σχέσεων, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».

Την παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ θα κάνει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ενώ θα χαιρετίσουν ο Παναγιώτης Μαντάς, μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ και η Μαρία Ζευγώλη, μέλος της Γραμματείας της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης».

Οι ξένες αντιπροσωπείες θα πάρουν μέρος σήμερα Παρασκευή στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστικήδιαδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την 27η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Χτες ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, έδωσε συνέντευξη Τύπου για το περιεχόμενο της συνάντησης, όπου και υπογράμμισε:

«Η συνάντηση είναι αποτέλεσμα κοινών προβληματισμών και ανησυχιών ενός αρκετά μεγάλου φάσματος κινημάτων και κομμάτων από πολλές Βαλκανικές χώρες. Είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικότητάς τους να αναζητήσουν μορφές ανταλλαγής πείρας και συντονισμού δράσης.

Η Θεσσαλονίκη δεν επιλέχτηκε τυχαία όπως δεν ήταν τυχαία ούτε η χρονική στιγμή για αυτή την πρώτη συνάντηση. Είναι αντανάκλαση του μεγάλου αντίκτυπου στους βαλκανικούς λαούς των αντιΝΑΤΟϊκών κινητοποιήσεων στη διάρκεια του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας, γενικότερα του αντιιμπεριαλιστικού και φιλειρηνικού κινήματος της πόλης. Είναι συνέπεια του ενδιαφέροντος πολλών οργανώσεων για τις εμπειρίες και τον τρόπο δράσης των κινημάτων της πόλης».

Αναφορικά με τους συμμετέχοντες τόνισε: «Οι προσκαλεσμένοι προτάθηκαν από το ΚΚΕ και άλλα κινήματα και κόμματα των βαλκανικών χωρών. Είναι βέβαιο ότι μετά και τη συνάντηση της Θεσσαλονίκης αυτός ο κύκλος θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο. Εχουν δηλώσει μέχρι στιγμής συμμετοχή περισσότερες από 25 οργανώσεις, κινήματα και κόμματα από τις Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, Ρουμανία και Τουρκία.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι παρά τις διαφορές, ορισμένες από τις οποίες είναι αρκετά μεγάλες μεταξύ των δυνάμεων αυτών, συνειδητοποιείται η ανάγκη αποφασιστικών βημάτων συντονισμού, εκείνων που αντιστέκονται στο ΝΑΤΟ και στην πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή μας».

Αναφορικά με τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση ο Χ. Κόφφας σημείωσε: «Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν την κατάσταση στην περιοχή, τις συνέπειες από την κλιμακούμενη παρουσία ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, βάσεων και πυρηνικών όπλων, από τη συνεχιζόμενη επέμβαση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Θα εξεταστούν οι στόχοι και οι συνέπειες του λεγόμενου "Συμφώνου για τη Σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη" που επιβλήθηκε παράλληλα με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ».

Επιπλέον, όπως πρόσθεσε, «σημαντικό στοιχείο της συνάντησης θα είναι και το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν πληροφορίες, εμπειρίες και συμπεράσματα από την ανάπτυξη του πολύμορφου κινήματος σ' όλες τις βαλκανικές χώρες, ενάντια στο βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ενα κίνημα που παρά τη μεγάλη επίθεση του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των κυβερνήσεων διατηρείται και σ' ορισμένες περιπτώσεις διευρύνεται, όπως φάνηκε από κινητοποιήσεις ενάντια στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, από την εμφάνιση νέων οργανώσεων, από δικαστήρια καταδίκης των εγκλημάτων του ΝΑΤΟ και τη γενικευμένη δυσαρέσκεια για τις συνέπειες του πολέμου σε όλες τις βαλκανικές χώρες».

Καταλήγοντας ο Χρ. Κόφφας υπογράμμισε: «Θα εξεταστούν τρόποι για την πιο άμεση σύνδεση των κινημάτων αυτών με τα οξυμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα εκατομμυρίων εργαζομένων της περιοχής και με την πάλη για εθνική ανεξαρτησία. Στο επίκεντρο της Συνάντησης θα βρεθεί επίσης η ανάγκη έντασης του αγώνα για το απαραβίαστο των συνόρων, για το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των ξένων εργατών, για την ανάπτυξη ισότιμων αμοιβαία επωφελών σχέσεων, σε αντίθεση με τις ενέργειες "διείσδυσης" και τις επιλογές της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Υπάρχουν σκέψεις για νέες μορφές συντονισμού και κοινής δράσης που να απαντούν πιο αποτελεσματικά στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή».

Κληθείς να σχολιάσει αν το ΚΚΕ εκτιμά ότι υπάρχει περίπτωση ανάλογα με το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στην Αμερική να διαφοροποιηθεί η πολιτική των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, ο Χρ. Κόφφας διευκρίνισε πως όποιος εκ των δύο και αν βγει πρόεδρος, ο προσανατολισμός της αμερικάνικης πολιτικής είναι σαφέστατος: «ιμπεριαλισμός στο ανώτατο στάδιο, που σημαίνει πόλεμοι, άγρια εκμετάλλευση των περιφερειών με σφαίρες επιρροής, και εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Ομως εδώ οφείλουμε όλοι να παραδεχτούμε ότι κατέρρευσε και ο μύθος της λεγόμενης αστικής δημοκρατίας. Κανονικά, θα έπρεπε να δεχτούν αντιπροσωπείες του ΟΑΣΕ και άλλων δυνάμεων που θα ελέγξουν την εγκυρότητα των εκλογών. Θυμίζουν την περίοδο του 1963, στη χώρα μας, που ψήφιζαν και τα δέντρα. Και βγαίνει ακόμη πως οι Αμερικάνοι είναι πιο έξυπνοι απ' ό,τι πιστεύαμε, σε κολπάκια καλπονοθείας». Και πρόσθεσε με νόημα, πως «ακόμη και η Γιουγκοσλαβία, μια καθυστερημένη κατά τη δική τους αντίληψη Δημοκρατία, αυτή τη διαδικασία, βρήκε έναν τρόπο και την ολοκλήρωσε μέσα σε ένα συμβατό χρόνο».

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή από τις βαλκανικές χώρες οι εξής:

Αλβανία: ΚΚ Αλβανίας, Κόμμα Ενωμένων Κομμουνιστών Αλβανίας.

Βουλγαρία: Αντιφασιστική Ενωση, Μαρξιστική Πλατφόρμα του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κίνημα «Στρατηγοί και Αξιωματικοί στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα», Κόμμα Εκογκλάσνοστ, Κόμμα Πρασίνων, Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα «Γκ. Ντιμιτρόφ», Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, Αγροτολαϊκή Ενωση «Αν. Σταμπολίσκι», Ενωση Πατριωτικών Δυνάμεων «Ζάστσιτα», Ομοσπονδία Πολιτικών Λεσχών «Ανοιχτό Φόρουμ».

Γιουγκοσλαβία: Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Αντιφασιστική Ενωση, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας.

Ρουμανία: Συμβούλιο για την ειρήνη, Ειρηνιστές του Σίμπιου, Αντιφασιστική Ενωση.

Τουρκία: Κόμμα Αλληλεγγύης και Ελευθερίας, Κόμμα Εργασίας (ΕΜΕΠ), Κόμμα για τη Σοσιαλιστική Εξουσία (ΣΙΠ), Κουρδική Λαϊκή Δημοκρατική Ενωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινή ανακοίνωση Κομμουνιστικών - Εργατικών Κομμάτων των Βαλκανίων (2008-09-16 00:00:00.0)
«Ραντεβού» σε Πράγα και Θεσσαλονίκη (2002-03-27 00:00:00.0)
Βήμα προώθησης της αλληλεγγύης και του συντονισμού (2000-11-18 00:00:00.0)
Αντιπολεμικές - αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις στα Βαλκάνια (1999-06-02 00:00:00.0)
Τα σχέδια του ιμπεριαλισμού πρέπει να ανατραπούν (1998-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ