Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση... Είναι εδώ!

Ζωντανή, ρωμαλέα, αγέραστη, στεφανωμένη με τη δόξα. Η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση ήταν και παραμένει πάντα παρούσα στις επάλξεις των αγώνων, εμβολιασμένη κι ανανεωμένη με νεανική φλόγα κι ορμή.

Στο πείσμα όλων όσοι προσπαθούν να την καλύψουν με άχνα σιωπής, να την (εξ-)αφανίσουν, να την περιθωριοποιήσουν, να την αγνοήσουν.

Καραβάνια. Καραβάνια τα πούλμαν ανηφορίζουν στα στέκια των σταυραετών. Εκεί που πήρε σάρκα και οστά η μεγάλη εποποιία της Εθνικής μας Αντίστασης. Εκεί που ξυπνάνε οι μνήμες κι αναζωογονούνται τα σύμβολα. Εκεί που βρόντηξε κι άστραψε τ' αστροπελέκι, εκεί που οι σταυραετοί έδειξαν τι σημαίνει ελληνική ψυχή, αυτοθυσία και ηρωισμός.

Λαμπερή μέρα, λαμπερός ήλιος, λαμπερό συναπάντημα. Πρόσωπα σκληρά, βασανισμένα, γέρικα, με νεανική όμως καρδιά και πάθος, σμίγουν, σφίγγουνε τα χέρια, αναπολούν και θυμούνται. Οπως τότε, έτσι και τώρα. 67 ολόκληρα χρόνια..! Κάποιοι λίγοι δεν είναι πια μαζί μας. Κάποιοι που μας άφησαν χρόνους. Ο πανδαμάτωρ χρόνος. Φίλος μαζί κι εχθρός. Ο δρόμος ποτισμένος μ' αχνάρια αίματος παραμένει ανοιχτός. Ο δρόμος προς το Γοργοπόταμο, σημάδι της ανεξάντλητης δύναμης των λαϊκών πόρων... Στέρεο το οικοδόμημα, θεμέλιο ζυμωμένο με αίμα και θυσία. Τ' αχνάρια της Δόξας δεν ποδοπατήθηκαν, γίνανε ολόλαμπρος φωτεινός φάρος, να φωτίζουν τις καινούριες γενιές που καταφθάνουν φουριόζες να συμπληρώσουν το κενό.

Αθάνατη, λεβέντικη γενιά, γαλουχημένη στα μεγάλα οράματα και ιδανικά. Πολέμησε, αγωνίστηκε, πρόσφερε, παρήγαγε πλούτο, θυσιάστηκε, περιφρονήθηκε, αδικήθηκε..! Και πώς να κλάψω και πώς να θρηνήσω το χαμό τους.Τα γαλανόλευκα λάβαρα των αντιστασιακών οργανώσεων και οι κόκκινες σημαίες κάλυπταν ένα πολύβουο ανθρωπομάνι, σαν ένας χείμαρρος που φουσκώνει. Ασπρα, γκρίζα και κατάμαυρα μαλλιά, ανασκαλεύουνε θύμισες παλιές, παραμερίζουνε προκαταλήψεις και μαστιγώνουν ανελέητα το χρόνο.

Πέρα από τις λαμπερές βουνοκορφές και μέσα από την άχνα της κοιλάδας του ποταμού και τα κίτρινα πλατύφυλλα πλατάνια, μια απαλή χρυσόσκονη ήρθε και μεταμόρφωσε το χώρο.

Ακούστηκαν σάλπιγγες παιάνων και κραυγές νίκης. Και να ο Μαυροσκούφης καβαλάρης πάνω στ' άλογο καβάλα... Δεν πέσατε θύματα αδέλφια εσείς, εσείς χαράξατε δρόμους κι ανοίξατε τα λαγούμια της Λευτεριάς. Πλάι στον Γέρο του Μοριά, τον Διάκο, τον Ανδρούτσο, τον Καραϊσκάκη, τον Νικηταρά, πλάι στον Μακρυγιάννη, πλάι στους ήρωες του '21, οι Αγωνιστές της ΕΑΜικής - Εθνικής Αντίστασης θα στέκουν αθάνατες μορφές....


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ