Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΙΕΤΝΑΜ
Κλίντον: Σε αναζήτηση «νέας σελίδας»

ΑΝΟΪ.-

Ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έφτασε χτες στο Βιετνάμ για πρώτη φορά από το 1969, όταν το Ανόι υποδεχόταν τον Λίντον Τζόνσον, σε μια προσπάθεια ανοίγματος μιας «νέας σελίδας» στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Βιετνάμ.

Στη χώρα που οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να νικήσουν στρατιωτικά πριν από 25 χρόνια ο Κλίντον θα επιχειρήσει να προωθήσει το διμερές εμπόριο. Οπως μεταδίδουν το Associated Press, το CNN και το BBC, εκτός της εκλεγμένης στη Γερουσία συζύγου του, Χίλαρι Ρόνταμ, και της κόρης του Τσέλσι, ο Κλίντον έχει τη συνοδεία και εκατοντάδων Αμερικανών επιχειρηματιών.

Ο Πιτ Πίτερσον, πρώην πιλότος και αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ, που είναι σήμερα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα, χαρακτήρισε «ιστορική ευκαιρία» την επίσκεψη Κλίντον.

Ο Πίτερσον εννοεί προφανώς τις εξαγωγικές ευκαιρίες που προκύπτουν στη χώρα των 73 εκατομμυρίων κατοίκων, ωστόσο οι εμπορικού ενδιαφέροντος συζητήσεις θα είναι ανάμεικτες με τις αναμνήσεις και τις συζητήσεις για τις συνέπειες του πολέμου.

Ο Κλίντον θα έχει συζητήσεις με τον ΥπΕξ Ναϊουγέν Ντάι Νιέν, τον υπουργό Εμπορίου Βου Κόαν και άλλους αξιωματούχους. Ο Βιετναμέζος ΥπΕξ είπε ότι θέμα συζήτησης θα αποτελέσουν και οι συνεχιζόμενες συνέπειες του πολέμου.

Ο πόλεμος που έληξε με την ταπεινωτική για τις ΗΠΑ αποχώρησή τους από το Βιετνάμ το 1975 κόστισε τις ζωές τουλάχιστον 1,5 εκατ. Βιετναμέζων και 58.000 Αμερικανών, συνεχίζει ακόμη και σήμερα να σκοτώνει - με τις νάρκες που παραμένουν, τα χημικά που εξακολουθούν να μολύνουν το 14% της χώρας, τις δεκάδες χιλιάδες βόμβες που δεν εξερράγησαν...

Για τους Αμερικανούς «ζήτημα» παραμένει και αυτό των 2.000 αγνοούμενων του πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ