Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
«Οχι» σε διάλογο υπό πίεση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την απροθυμία της ιρανικής ηγεσίας να συνεχίσει το διάλογο για το πυρηνικό της πρόγραμμα όσο «δεν ανατρέπονται παράνομες αποφάσεις όπως η τελευταία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας» (που καταδικάζει την Τεχεράνη για την ύπαρξη μη δηλωμένης πυρηνικής εγκατάστασης και για ασαφείς προθέσεις) εξέφρασε, χτες, ο Ιρανός Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σε ομιλία του στο Ισφαχάν, υποστήριξε ότι το Ιράν θα επιδιώξει να αυξήσει το ποσοστό εμπλουτισμού ουρανίου από 3,5% που είναι σήμερα σε 20%, που είναι απαραίτητο, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως πυρηνικό καύσιμο.

Ο Αχμαντινετζάντ απέφυγε να επαναλάβει τις δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων για κατασκευή άλλων δέκα εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου. Απέφυγε, επίσης, να σχολιάσει την έκκληση 200 από τους 293 βουλευτές που ζητούν να επανεξεταστούν οι διπλωματικές σχέσεις του Ιράν με τις χώρες που υποστήριξαν το, καταδικαστικό για την Τεχεράνη, ψήφισμα της ΔΕΑΕ.

Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις. Η Γερμανίδα Καγκελάριος εκτίμησε ότι «αν τελικά δεν συμμορφωθεί το Ιράν θα πρέπει να εξεταστούν νέες κυρώσεις». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, επαναλάμβανε ότι «ο χρόνος του Ιράν τελειώνει». Εντούτοις, διπλωματικές πηγές προσκείμενες σε σύμμαχες, στις ΗΠΑ, χώρες εξέφραζαν ανυπομονησία από την απροθυμία της Ουάσινγκτον να θέσει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο θα κριθεί η στάση της ιρανικής ηγεσίας.

«Μεγαλύτερη υπομονή», συνέστησε ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος που συναντήθηκε με τη Μέρκελ, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται χρόνος για ν' αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», ενώ ο Σύρος Πρόεδρος υπογράμμισε το ιρανικό δικαίωμα στην πυρηνική τεχνολογία. Την απροθυμία τους να συναινέσουν στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων επανέλαβαν Πεκίνο και Μόσχα, πιέζοντας, όμως, την Τεχεράνη για μεγαλύτερη συνεργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ