Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μακρά περίοδο βίας «βλέπει» ο Μπαράκ
  • Με ευχολόγια και γενικολογίες ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις με Αραφάτ και Μπαράκ των Ιγκόρ Ιβανόφ και Ντένις Ρος
  • Ολονύκτια επιδρομή κατά γραφείων της Φατάχ στη Δυτική Οχθη, όπου επλήγησαν κατοικημένες περιοχές

Με τη σφεντόνα ενάντια στα ισραηλινά όπλα

Associated Press

Με τη σφεντόνα ενάντια στα ισραηλινά όπλα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΜΠΕΪΤ ΤΖΑΛΑ-ΝΑΜΠΛΟΥΣ-ΓΑΖΑ.-

«Μακρόχρονη σύρραξη» με τους Παλαιστινίους «προβλέπει» ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τις επιδρομές του. Οι συναντήσεις που είχαν με τον Εχούντ Μπαράκ και με τον Γιάσερ Αραφάτ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και ο Αμερικανός διαμεσολαβητής δεν απέφεραν, όπως αναμενόταν, καρπούς αλλά αντίθετα τόσο ο Αμερικανός όσο και ο Ρώσος αξιωματούχος απέφυγαν, για άλλη μια φορά, να θέσουν το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις και αρκέστηκαν σε ευχολόγια. Χωρίς βήματα προόδου ολοκληρώθηκε, χτες, στη Μασσαλία και η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος, υπό την αιγίδα της ΕΕ, η οποία επισκιάστηκε από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και κατέληξε να γίνει βήμα έκφρασης της αραβικής οργής προς το Ισραήλ.

Σε μαραθώνιο δηλώσεων επιδόθηκε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος προοιωνιζόταν μακρόχρονη περίοδο βίας στην περιοχή. «Η Ιντιφάντα δεν τελειώνει με θαύματα», δήλωνε ο Εχούντ Μπαράκ, απαντώντας σε επικριτικά σχόλια που έχει δεχτεί περί «περιορισμού των κινήσεων των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων». «Αν ήμασταν πεπεισμένοι ότι το να είχαμε αυτή τη στιγμή 2.000 νεκρούς Παλαιστινίους αντί 200 θα είχε φέρει ηρεμία στην περιοχή και θα είχαμε λύσει το πρόβλημα, θα το είχαμε πράξει», τόνισε, χωρίς περιστροφές, ο Μπαράκ, συμπληρώνοντας, όμως, ότι «μάλλον θα είχαμε αντίθετο αποτέλεσμα αν ακολουθούσαμε αυτήν την οδό». «Το πρόβλημα δεν μπορεί παρά να λυθεί με πολιτική διέξοδο», αν και, όπως εκτίμησε, «η παρούσα φάση δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή κανενός είδους διαπραγματεύσεων».

Boμβαρδισμένα τα γραφεία της Φατάχ

Associated Press

Boμβαρδισμένα τα γραφεία της Φατάχ
Τις απόψεις αυτές ο Εχούντ Μπαράκ παρουσίασε τόσο στον Αμερικανό διαμεσολαβητή Ντένις Ρος όσο και στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, τους οποίους συνάντησε, αργά το βράδυ της Τετάρτης. Μάλιστα, τους ζήτησε να τονίσουν στον Παλαιστίνιο ηγέτη ότι «το Ισραήλ δεν πρόκειται να υποχωρήσει στην παλαιστινιακή βία». Οι δύο διπλωμάτες, από την άλλη, ο καθένας σε διαφορετικό βαθμό, δεν παρέλειψαν να αποφύγουν να πάρουν θέση και ζήτησαν από τον Παλαιστίνιο ηγέτη, τον οποίο συνάντησαν ξεχωριστά χτες, να τερματίσει τη βία και να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Στην επαναδιατύπωση από τον Γιάσερ Αραφάτ του αιτήματος για ενεργότερη διαμεσολάβηση και άλλων χωρών, εκτός των ΗΠΑ, ο Ιβανόφ αρκέστηκε να επαναλάβει τις γενικόλογες δεσμεύσεις του περί «συνέχισης των προσπαθειών», αν και δε δίστασε να δηλώσει ότι και η Ρωσία, όπως και οι ΗΠΑ, δε θα δεχόταν την ανάπτυξη παρατηρητών του ΟΗΕ για την προστασία του παλαιστινιακού λαού από τον ισραηλινό στρατό χωρίς την έγκριση του Ισραήλ!

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, από την πλευρά του, επανήλθε στο γνωστό μοτίβο περί «αυτοσυγκράτησης» και περί αναγκαιότητας «διαλόγου». Σχολιάζοντας τις χτεσινές δηλώσεις της ισραηλινής ηγεσίας, ο Παλαιστίνιος ηγέτης εκτίμησε ότι το Ισραήλ «κλιμακώνει την επιθετική τακτική του κατά του παλαιστινιακού λαού», ενώ ο σύμβουλός του Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα υπογράμμισε ότι «είναι ξεκάθαρες πλέον οι επιθετικές προθέσεις του Ισραήλ».

Ολονύκτιο σφυροκόπημα

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Γερμανού γιατρού

Associated Press

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Γερμανού γιατρού
Τη νύχτα χρησιμοποίησε ως προπέτασμα για τη συνέχιση των «χειρουργικών πληγμάτων» του ο ισραηλινός στρατός. Βροχή όλμων και ρουκετών από ελικόπτερα και τεθωρακισμένα έπληξαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, τις έδρες της Φατάχ, στην Ιεριχώ, στη Χεβρώνα, στην Τουλκαρέμ, στο Σαλφίτ και στο Μπέιτ Τζάλα, στα περίχωρα της Βηθλεέμ. Εκτός, όμως, από τις έδρες της Φατάχ, πλήγματα δέχτηκαν και πολλές κατοικίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας νεαρός Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του μέσα στο σπίτι του στο Σαλφίτ.

Λίγες ώρες αργότερα, χιλιάδες Παλαιστίνιοιαποχαιρέτησαν σαν ομοεθνή τους τον Γερμανό γιατρό Χάρι Φίσερ, ο οποίος έχασε τη ζωή από οβίδα που έσκασε μπροστά στο σπίτι του στο Μπέιτ Τζάλα ενώ προσπαθούσε να προσεγγίσει τραυματισμένους γείτονές του για να τους προσφέρει βοήθεια. Ο Φίσερ ήταν παντρεμένος με Παλαιστίνια και ζούσε στο Μπέιτ Τζάλα από το 1981. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, δήλωσε «σοκαρισμένος και τρομοκρατημένος», ενώ ο ισραηλινός στρατός, εκφράζοντας τη λύπη του για το «λάθος», δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με Γερμανούς ειδικούς για τη «διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη το μοιραίο».

Κατά τη διάρκεια των χτεσινών συγκρούσεων, με το φως της μέρας, τραυματίστηκαν σοβαρά τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι ενώ τα ξημερώματα εξέπνευσε στο νοσοκομείο της Γάζας ο 12χρονος που είχε τραυματιστεί, την Τετάρτη, από θραύσματα βόμβας. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, οπλισμένοι Εβραίοι έποικοι απέκλεισαν τους δρόμους προς τη Ναμπλούς από τα αραβικά χωριά Μπέιτ Νταζάν και Μπέιτ Φουρίκ, ενώ στην κοντινή Χουγουάρα δε δίστασαν να ανοίξουν πυρ κατά νηπίων, παρακείμενου νηπιαγωγείου, τα οποία «πέταξαν πέτρες στα αυτοκίνητά τους». Ο ισραηλινός στρατός παρενέβη και «διέλυσε με δακρυγόνα τα νήπια»!

«Δεν μπορείτε να είστε ουδέτεροι»

Σε πεδίο ισραηλινο-αραβικής διένεξης μετατράπηκε, τελικά, η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος, που ολοκληρώθηκε, χτες, στη Μασσαλία, υπό την αιγίδα της γαλλικής προεδρίας και με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, του Ισραήλ, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Μάλτας, της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ιορδανίας, της Αλγερίας, του Μαρόκου, της Τυνησίας και της Τουρκίας, αφού η Συρία και ο Λίβανος δε συμμετείχαν σε «ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της ΕΕ απέναντι στους Παλαιστινίους». Παρά τις προσπάθειες των Ευρωπαίων υπουργών η συζήτηση να εστιαστεί στα προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης και στο πλαίσιο δημιουργίας μιας ελεύθερης αγοράς και στην ενίσχυση της αραβο-ισραηλινής οικονομικής συνεργασίας, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επισκίασαν τους «οικονομικούς δείκτες».

Ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σλόμο Μπεν Αμί, ισχυρίστηκε ότι ο ισραηλινός στρατός «υπερασπίζει εαυτόν από το λιθοβολισμό και προχωρεί σε πλήγματα ακριβείας σε στρατηγικούς στόχους», αποφεύγοντας να σχολιάσει τον ανοιχτό κατάλογο θυμάτων, που έχει φθάσει, πλέον, τους 230 νεκρούς και τους περισσότερους των 7.100 τραυματιών. Στις θέσεις αυτές απάντησε, εκ μέρους όλων των αραβικών χωρών, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Αμρ Μούσα κάλεσε το Ισραήλ «να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι δεν πρόκειται να επιβιώσει χωρίς τη συγκατάθεση και την αρμονική συνύπαρξη με τους Αραβες γείτονές του», ενώ, απευθυνόμενος προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ, τις κατηγόρησε για «μεθοδική αποφυγή ανάληψης ευθύνης. «Δεν μπορείτε πλέον να παραμένετε ουδέτεροι με γενικές διακηρύξεις αυτοσυγκράτησης, όταν η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη και πρόκειται για μια σύγκρουση ζωής και θανάτου ανάμεσα σε έναν στρατό κατακτητή και σε έναν κατακτημένο λαό»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ