Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητούν υποταγή από τους νέους ανθρώπους

«Εμείς θα πούμε ότι δεν είμαστε εναντίον του να έχουν οι νέοι επαναστατικά οράματα. Τα οράματα όμως αυτά στην εποχή μας πρέπει να μην είναι η ανατροπή του ισχύοντος και αποδεκτού από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας κοινωνικού και πολιτικού καθεστώτος.

Πρέπει να είναι η κατάκτηση της επιστήμης, της νέας τεχνολογίας, η μεταρρύθμιση της Παιδείας, η αλλαγή στις συνθήκες και στους όρους εργασίας. Πρέπει να είναι, δηλαδή, βαθύτατη, ουσιαστική, ριζική και ταχύρρυθμη κοινωνική μεταρρύθμιση. Αυτή την κοινωνική μεταρρύθμιση έχει ως στόχο η κυβέρνησή μας, την περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της και προσπαθεί να την υπηρετήσει με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Και σε αυτές τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες έχει ανάγκη και τη συνδρομή της νεολαίας...».

Τα παραπάνω είπε, χτες, στη Βουλή, ο Θ. Πάγκαλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μιλώντας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του 15χρονου στα Εξάρχεια και τις μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έγιναν τότε. Τα παραπάνω - με πολύ μεστό και κατανοητό τρόπο - αντανακλούν με ακρίβεια το πώς θέλουν τους νέους ανθρώπους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η άρχουσα τάξη, τα αστικά κόμματα και οι μηχανισμοί του αστικού πολιτικού συστήματος. Δηλαδή, να είναι οι νέοι υποταγμένοι. Να μη σηκώνουν το κεφάλι όταν το αφεντικό τούς δίνει μισθό 600 ευρώ για 12 ώρες δουλειάς, όταν θα πρέπει να πληρώνουν πανάκριβα για να μάθουν γράμματα, όταν θα τους επιβάλλουν να δουλεύουν μέχρι τα 75 ή τα 80 για να πάρουν σύνταξη 500 ευρώ, όταν θα απολύονται, όταν δε θα μπορούν να ζήσουν την οικογένειά τους. Η λογική της υποταγής θέλουν να διαπερνά τον τρόπο ζωής των νέων ανθρώπων στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο, στο δρόμο, στο χώρο διασκέδασης. Παντού... Γιατί οι συνειδήσεις υποταγής φτιάχνονται από την πραγματικότητα υποταγής που το καπιταλιστικό σύστημα και η αστική πολιτική εξουσία θέλουν να επιβάλουν.

Ο Θ. Πάγκαλος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζητούν υποταγή σε όλα αυτά. Και λένε ότι οι νέοι δεν πρέπει να αγωνίζονται για την ανατροπή του πολιτικού και κοινωνικού καθεστώτος που τους εκμεταλλεύεται. Που τους στέλνει στην αμορφωσιά και την ανεργία. Που τους προσφέρει ένα μέλλον χωρίς δικαιώματα. Που τους καλλιεργεί σάπιες αξίες, πρότυπα και ιδανικά, μιας εικονικής για τους ίδιους πραγματικότητας, σπρώχνοντάς τους στην εξάρτηση των ναρκωτικών στο όνομα της φυγής απ' αυτήν. Ζητούν από τους νέους να «παλεύουν» μαζί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να υλοποιηθούν οι στόχοι της. Ζητούν, δηλαδή, να βάλουν οι ίδιοι τη θηλιά στο λαιμό τους. Ζητούν από όλους αυτούς που χάνουν ακόμα και τη ζωή τους για να κερδίζουν δισεκατομμύρια οι επιχειρηματίες, να σταθούν όλοι μαζί δίπλα δίπλα και να συναινέσουν στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στις αποφάσεις που πάρθηκαν στο πλαίσιο της Συνόδου των συμβουλίων Γιουρογκρούπ και ΕΚΟΦΙΝ και που σαρώνουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Κι επειδή όλα αυτά τα ζητά η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν τα συλλαλητήρια στις 10 του Δεκέμβρη για την Παιδεία, και την απεργία που έχει προκηρύξει το ΠΑΜΕ για τις 17 του Δεκέμβρη, καλό θα είναι, εκεί, να πάρουν την απάντησή τους. Οι μαθητές και οι φοιτητές να συμμετάσχουν μαζικά διεκδικώντας όλα όσα τους στερεί αυτή η πολιτική, που τις συνέπειές της βιώνουν σήμερα.


Κ. Πασ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αξιοποιεί τις «παλινωδίες» του ΠΑΣΟΚ (2007-02-13 00:00:00.0)
«Οραμα» αγραμματοσύνης και υποταγής (2005-09-07 00:00:00.0)
Ο κ. Πάγκαλος (2002-02-12 00:00:00.0)
Ευελιξία ίσον υποταγή (2) (1996-11-28 00:00:00.0)
Ο "εθνικά υπερήφανος" Θ. Πάγκαλος (1996-06-06 00:00:00.0)
Στο ...λαβύρινθο της διπλωματίας (1996-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ