Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Επικίνδυνος για τους λαούς ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έγκριση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, τόνισε μεταξύ των άλλων τα εξής:

Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται πολύ πιο πίσω σε σχέση με τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αλλά και με πολλά Συντάγματα χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο ισχυρισμός ότι για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε κοινωνικά δικαιώματα δεν ευσταθεί, αφού τέτοιες αναφορές υπάρχουν σε διεθνείς συμβάσεις όπως οι διεθνείς συμβάσεις εργασίας.

Ενδεικτικά σημειώνουμε:

  • το άρθρο 15 που αναφέρει ότι «κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα να εργάζεται αλλά δεν του αναγνωρίζει το δικαίωμα να έχει μισθωτή εργασία,
  • το άρθρο 16 με το οποίο, για πρώτη φορά σε διεθνές κείμενο, αναγνωρίζεται η επιχειρηματική ελευθερία.
  • το άρθρο 28 που δίνει τη δυνατότητα ανταπεργίας (lock out) στους εργοδότες και παραμερισμού των εργατικών συνδικάτων στις διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία,
  • το άρθρο 3 που αφήνει άφθονα περιθώρια για κάθε είδους γενετικούς πειραματισμούς,
  • το άρθρο 14 που αναγνωρίζει μεν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, αλλά το ερμηνεύει ως απλή ευχέρεια δωρεάν παρακολούθησης και αυτό μόνο για την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Πρόκειται για συρρίκνωση και όχι διεύρυνση δικαιωμάτων και οι λόγοι είναι προφανείς. Οι εμπνευστές του Χάρτη επιδιώκουν να προωθήσουν, με ένα ντοκουμέντο κύρους, την επιθετική τους πολιτική εναντίον όσων η εργατική τάξη έχει κατακτήσει με αγώνες, θυσίες και αίμα τα τελευταία 150 χρόνια. Η τυχόν υιοθέτηση του Χάρτη στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας, είτε με την ενσωμάτωσή του στις Συνθήκες, είτε απλώς ως διακήρυξη, θα είναι αρνητική εξέλιξη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τελικός προορισμός του είναι να αποτελέσει το προοίμιο σε ένα επικείμενο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα που, με τη σειρά του, θα είναι το επιστέγασμα της πορείας της ΕΕ στην ομοσπονδιοποίηση όπου, θεσμοθετημένα πλέον, οι αποφάσεις θα παίρνονται από τους λίγους και ισχυρούς και θα εφαρμόζονται από όλους. Κύριος στόχος είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μονοπωλιακού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων και γενικότερα των λαών.

Δεν αγνοούμε, φυσικά, ότι για ορισμένες χώρες ο Χάρτης μπορεί να σημαίνει κάποια πρόοδο για μερικά ζητήματα. Για τις περισσότερες όμως χώρες, όπως και σε σχέση με τα ισχύοντα διεθνώς, πρόκειται για οπισθοδρόμηση. Στόχος μας πρέπει να είναι η πρόοδος και όχι η πορεία προς το χειρότερο.

Οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε το κείμενο που είναι όχι μόνο άχρηστο, αλλά και επικίνδυνο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ