Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σε επικίνδυνα μονοπάτια
  • «Θ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο«αλβανικός παράγοντας» και ο τρόπος με τον οποίον τον αντιμετωπίζουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, μετατρέπεται σε σοβαρό πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς η πολιτική της Αθήνας δεν κατάφερε μέχρι σήμερα, ούτε να εξομαλύνει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ούτε να διασφαλίσει τα δικαιώματα των όποιων Ελλήνων μειονοτικών έχουν απομείνει στη Νότια Αλβανία. Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον πιέζει και οι εταίροι στην ΕΕ είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν μια διαδικασία αναβάθμισης των σχέσεων, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, της Αλβανίας με την Κοινότητα.

Καθώς, λοιπόν, ξεκινά η διαδικασία αναβάθμισης των ευρωαλβανικών σχέσεων, η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να... υπενθυμίσει το ενδιαφέρον της για την ελληνική μειονότητα που ζει στη Νότια Αλβανία. Προ ημερών, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο για τις Εξωτερικές Σχέσεις της ΕΕ Κ. Πάτεν, επισήμανε το «έλλειμμα δημοκρατίας» στην Αλβανία και την παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Στην επιστολή του ο υπουργός υπογράμμιζε το ενδιαφέρον της Αθήνας για την ελληνική μειονότητα, καθώς και την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων της και της περιουσίας της. Ανάλογου περιεχομένου ήταν και το προφορικό μήνυμα του Κ. Σημίτη, το οποίο μετέφερε στα Τίρανα σήμερα, Πέμπτη, ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Γ. Σαβαΐδης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Ι. Μέτα και τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Π. Μίλο.

Αυτές οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να σημειωθεί ότι πραγματοποιούνται μέσα στο δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί το σύνολο των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων έναντι της ελληνικής μειονότητας. Μια πολιτική η οποία αποτυπώθηκε εύγλωττα κατά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην Αλβανία.

Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, η ελληνική διπλωματία κινητοποιήθηκε και αποφάσισε να παρέμβει, υπογραμμίζοντας το ελληνικό ενδιαφέρον για την ελληνική μειονότητα, εξαιτίας και των μηνυμάτων που αποστέλλει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με τον «αλβανικό παράγοντα» στην περιοχή των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με κύκλους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τα μηνύματα που έρχονται από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι άκρως ανησυχητικά για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς:

Πρώτον, οι ΗΠΑ «συνιστούν», δηλαδή απαιτούν, την ταχύτατη αναβάθμιση των σχέσεων της Αλβανίας με την ΕΕ.

Δεύτερον, ο «αλβανικός παράγοντας», όπως σημειώνουν παράγοντες του αμερικανικού ΥΠΕΞ σε Ελληνες συναδέλφους τους, αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.

Τρίτον, σύμφωνα με τηλεγράφημα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, για πρώτη φορά ο αρμόδιος διπλωματικός παράγοντας του αμερικανικού ΥΠΕΞ διατυπώνει τη «σκέψη» σε Ελληνα συνάδελφό του ότι «θεωρείται αδύνατη η επίτευξη της σταθερότητας στην περιοχή δίχως την αλλαγή συνόρων».

Εκτιμώντας την αμερικανική τακτική, κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναμένουν άμεσα κλιμάκωση των πιέσεων για την προώθηση των ευρωαλβανικών σχέσεων. Επίσης, αναμένουν «απεριόριστη αμερικανική ανοχή» στις αδυναμίες της Αλβανίας να προσαρμοστεί άμεσα με τα διεθνή δεδομένα για την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, γεγονός το οποίο - σε συνδυασμό με τις αμερικανικές σκέψεις περί αλλαγής συνόρων- θα υποθάλψει τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό.

Σύμφωνα με την εκτίμηση παραγόντων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ξεκινά μια περίοδος κατά την οποία θα επιδεινωθεί το κλίμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, αφού η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να «παζαρέψει» τη συμφωνία της για την αναβάθμιση των ευρωαλβανικών σχέσεων με τη διασφάλιση της ελληνικής μειονότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ