Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΤ
Αγωνία και κλίμα ανασφάλειας

Κλίμα ανασφάλειας επικρατεί στους συμβασιούχους εργαζόμενους (δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι, τεχνικοί) της ΕΡΤ, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν σε λίγες μέρες, στις 31 Δεκέμβρη.

Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί ότι το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν οι συμβασιούχοι κάθε άλλο παρά ικανοποιεί την ανάγκη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αντιθέτως, διευκολύνει την πολιτική της κυβέρνησης που στοχεύει στη διατήρηση του καθεστώτος πολιτικής και εργασιακής ομηρίας τους.

Χτες, στο χώρο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης πραγματοποιήθηκαν δύο γενικές συνελεύσεις εργαζομένων. Στη μία συμμετείχαν οι συμβασιούχοι δημοσιογράφοι και στην άλλη οι συμβασιούχοι τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι. Να σημειωθεί ότι στην ΕΡΤ εργάζονται με συμβάσεις έργου περίπου 1.400 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων. Οι συμβάσεις, όμως, των 200 έχουν λήξει από τον Ιούνη.

Οι συμβασιούχοι κατήγγειλαν τη «μαύρη εργασία», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, που προσφέρουν στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Και αυτό γιατί μπορεί για τους 200 εργαζόμενους να έχουν λήξει οι συμβάσεις τους, παρ' όλα αυτά συνεχίζουν να εργάζονται για τις ενημερωτικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Χαρακτηριστικά, μάλιστα, έλεγαν ότι το σύνολο των ενημερωτικών εκπομπών βγαίνει στον «αέρα» από συμβασιούχους εργαζόμενους.

Ιδιαίτερα απασχόλησε τη συζήτηση, αν και οι ίδιοι θα ενταχτούν στην 4μηνη παράταση των συμβάσεων έργου, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Βέβαια, υπήρξαν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης και οι «φωνές» των εργαζομένων που προβληματίζονται για μετά το πέρας του 4μήνου, μια και όπως χαρακτηριστικά έλεγαν «το πρόβλημα δε θα έχει λυθεί επί της ουσίας», απλά «θα έχει μετατεθεί», με κίνδυνο να εγκλωβιστούν ξανά σε νέες φραστικές υποσχέσεις για ...παρατάσεις.

Αποφάσισαν, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, να ζητήσουν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να συνεδριάσει κατεπειγόντως για το θέμα των συμβασιούχων, ζητώντας παράλληλα την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων. Συγχρόνως, αποφάσισαν να πιέσουν να συζητηθεί το θέμα τους και στη συνεδρίαση της Πέμπτης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ.

Μετά από αίτημα των εργαζομένων, παραβρέθηκε από τη διοίκηση της ΕΡΤ, ο Τζ. Καλημέρης, ο οποίος μοίρασε «ευχολόγια» για επίλυση του θέματος. Είπε ότι στην αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΡΤ θα συζητηθεί και το θέμα των συμβασιούχων, ευελπιστώντας «να βρεθεί λύση έως τα Χριστούγεννα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ