Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΕ
Σε διαβούλευση τα μέτρα υπέρ των επενδυτών

Από το 2011 θα αρχίσουν να πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά το μεγάλο λογαριασμό για την οικονομική ενίσχυση των ενεργειακών επενδύσεων που σχεδιάζουν οι μεγάλοι όμιλοι και πριμοδοτούνται νομοθετικά από την κυβέρνηση. Με πρακτικό στόχο την αύξηση της ισχύος των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) κατά περίπου 1.000 MW ανά έτος έως το 2020, προκειμένου να επιτευχθεί ο συνολικός στόχος για κάλυψη του 40% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τέτοιες πηγές, η κυβέρνηση προωθεί το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο επιδιώκει τη δραστική μείωση του χρόνου αδειοδότησης στους 8 - 10 μήνες, προβλέπει σημαντικά αυξημένες εγγυημένες τιμές για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από ορισμένες ΑΠΕ (γεωθερμία, υπεράκτια αιολικά πάρκα, μικρές εγκαταστάσεις), προωθεί σημαντικές αλλαγές στο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί το ενεργειακό κεφάλαιο να εγκαθιστά σχεδόν όπου θέλει τις μονάδες του.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, παρουσίασε χτες το νομοσχέδιο που είχε συζητηθεί την περασμένη βδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα ακολουθήσει διαβούλευση για ένα μήνα και συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε να καταληχθεί η μορφή του στα μέσα Γενάρη. Οι νέες τιμές, για τα «καινοτόμα» έργα θα καταληχθούν μετά τη διαβούλευση. Η υπουργός υποστήριξε ότι το κόστος που θα επωμιστούν οι καταναλωτές θα είναι μικρότερο από αυτό που θα υφίσταντο (30% - 40% στα τιμολόγια) εάν συνεχιστεί η με την ίδια ένταση ηλεκτροπαραγωγή από τις συμβατικές μορφές, λόγω του υψηλού κόστους της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει εκτίμηση για το πόσο θα στοιχίσει η οικονομική ενίσχυση των περίπου 8 - 10 χιλ. MW που υπολογίζεται ότι πρέπει να μπουν στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας για να πιαστούν οι στόχοι της ΕΕ. Αντίθετα, επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί το εύρος της επιβάρυνσης, καθώς όπως είπε η Τ. Μπιρμπίλη, το τέλος ΑΠΕ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είναι μόλις 30 λεπτά ανά 1.000 kwh.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, νέα μέτρα για τον κανονισμό ανέγερσης κτιρίων. Ολα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καλύπτουν μέρος των αναγκών τους σε ζεστό νερό με ηλιοθερμικά συστήματα. Μέχρι το τέλος του 2019 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καλύπτουν την ενεργειακή τους κατανάλωση με ΑΠΕ ή συναφή συστήματα (τηλεθέρμανση, γεωθερμία, κ.λπ.). Για τα κτίρια του Δημοσίου ορίζεται το 2014. Θα αφορά και τις ριζικές ανακαινίσεις εκτός και αν υπάρχουν ανυπέρβλητα τεχνικά εμπόδια. Ο νέος κανονισμός για τα κτίρια, που θα βασίζεται στις γενικές κατευθύνσεις του νόμου αναμένεται να παρουσιαστεί μετά τις γιορτές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύσφιξη συνεργασίας με Ελβετία (2011-03-02 00:00:00.0)
Τριπλό «ναι» στα υπερκέρδη των πολυεθνικών (2010-05-14 00:00:00.0)
Σύντομα σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ (2009-11-11 00:00:00.0)
Τροπολογία - «δώρο» σε νομοσχέδιο (2008-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ