Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ενεργοποίηση του νόμου για στρατιωτικές αποστολές

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κρεμλίνου, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατάθεσε πρόταση στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο για να του δοθεί η δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις για τη χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας στο εξωτερικό με σκοπό «την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των πολιτών της χώρας».

Να σημειωθεί πως στις 9 Νοέμβρη ο Ντ. Μεντβέντεφ υπέγραψε το νόμο «Για την υποβολή τροποποιήσεων στον ομοσπονδιακό νόμο "Για την άμυνα"». Οι τροποποιήσεις προβλέπουν την επιχειρησιακή χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας πέρα από τα σύνορα της χώρας. Οι τροποποιήσεις καθορίζουν τις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα ρωσικά στρατεύματα μπορούν να περάσουν τα σύνορα της Ρωσίας: 1) Για την απόκρουση επίθεσης κατά των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας ή άλλων στρατευμάτων που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της Ρωσίας. 2) Για την απόκρουση ή αποτροπή της επίθεσης κατά άλλου κράτους. 3) Για την υπεράσπιση των πολιτών της Ρωσίας που βρίσκονται στο εξωτερικό. 4) Για την καταπολέμηση της πειρατείας και την εξασφάλιση της ασφάλειας της ναυτιλίας.

Σύμφωνα με το νόμο, την απόφαση για την επιχειρησιακή εκμετάλλευση των Ενόπλων δυνάμεων τη λαμβάνει ο Πρόεδρος της Ρωσίας, στη βάση απόφασης του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας επίσης καθορίζει το συνολικό αριθμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, τις περιοχές δράσης τους, τους στόχους και το χρονικό διάστημα χρησιμοποίησής τους στο εξωτερικό. Από τη μεριά του, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας αναλαμβάνει τη στελέχωση και τον εφοδιασμό των συγκεκριμένων στρατευμάτων.

Η απόφαση του Μεντβέντιεφ να ζητήσει την έκδοση της σχετικής απόφασης του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, δείχνει τη διάθεση της ρωσικής ηγεσίας να θέσει σε εφαρμογή το σχετικό νόμο, που θα δώσει τη δυνατότητα στον Πρόεδρο της χώρας να αποστέλλει ρωσικά στρατεύματα στο εξωτερικό.

Να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής την ανησυχία του για το συγκεκριμένο ρωσικό νόμο, έχει εκφράσει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Γιούστσενκο.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ