Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συμβιβαστική η απόφαση των ΥΠΕΞ για Ιερουσαλήμ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε «μέση» λύση, προϊόν συμβιβασμών, που τελικά δεν προσθέτει τίποτε καινούριο, ούτε καν σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά αντίθετα παρατείνει τη λεκτική πλην ανέξοδη ρητορική της ΕΕ για το Παλαιστινιακό, κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών - μελών της ΕΕ. Η πρόταση της σουηδικής προεδρίας για άμεση αναφορά στο τελικό ανακοινωθέν της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσας ενός μελλοντικού ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους» ήρθε αντιμέτωπη με πολλές αντιδράσεις τόσο από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που διάκεινται θετικά προς την κυβέρνηση Νετανιάχου, όπως του Μπερλουσκόνι, όσο, φυσικά, και από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ετσι, στο τελικό κείμενο σημειώνεται «η βαθιά ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», υπενθυμίζεται ότι ουδέποτε αναγνωρίστηκε η προσάρτησή της από το Ισραήλ και τονίζεται ότι «θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, διά μέσου διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσει στο να αναδειχθεί η Ιερουσαλήμ σε κοινή πρωτεύουσα δύο κρατών». Επίσης, ζητάται ο τερματισμός κάθε εποικιστικής δραστηριότητας «στα κατεχόμενα εδάφη της Δ. Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», ο τερματισμός της ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους σε κατεχόμενο έδαφος και η άρση του εμπάργκο σε βάρος της Λωρίδας της Γάζας.

Θετική ήταν η αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης. Ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «δεν εμπεριέχεται τίποτε καινούριο στην ανακοίνωση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ» και ότι σαφώς πρόκειται για «θετικότερο κείμενο από την ακραία αρχική πρόταση της σουηδικής προεδρίας». Συμπληρώνει, δε, ότι «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν προσέρχονται οι Παλαιστίνιοι, κάτι που δεν επισημαίνεται στην απόφαση της ΕΕ».

Την απογοήτευσή τους δεν έκρυβαν, από την άλλη, οι Παλαιστίνιοι. Συνεργάτης του Παλαιστινίου Προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, εκτιμούσε ότι «πρόκειται για σαφή υποχώρηση σε σχέση με την αρχική πρόταση, αλλά δεν μπορεί κανείς ν' αρνηθεί ότι, σε γενικότερο πλαίσιο, το ανακοινωθέν αυτό είναι σε μια θετική κατεύθυνση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει την κλιμάκωση της δολοφονικής βίας του ισραηλινού κράτους σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού (2023-07-06 00:00:00.0)
Αντιδράσεις στα σχέδια προσάρτησης εδαφών από το Ισραήλ (2020-06-06 00:00:00.0)
Εντονες αντιδράσεις για τις κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων (2019-07-24 00:00:00.0)
Συγκρούσεις στα Κατεχόμενα (2015-12-01 00:00:00.0)
Προκαλεί διαρκώς η ισραηλινή κυβέρνηση (2013-01-15 00:00:00.0)
Απαισιοδοξία Αμπάς, ελιγμοί από Ισραήλ (2010-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ