Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Εκατόμβη νεκρών με πολλά ερωτηματικά

Νέο μακελειό στη Βαγδάτη, που το μόνο που εξυπηρετεί είναι η κατοχή
Νέο μακελειό στη Βαγδάτη, που το μόνο που εξυπηρετεί είναι η κατοχή
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Απίστευτο λουτρό αίματος, χτες, στην ιρακινή πρωτεύουσα, όταν πέντε παγιδευμένα αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα τέσσερα οδηγούσαν καμικάζι, εξερράγησαν, σχεδόν, ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία σκορπώντας τον όλεθρο. Τουλάχιστον 127 άνθρωποι είχαν καταμετρηθεί ως νεκροί και περισσότεροι από 448 ως τραυματίες, μέχρι χτες το απόγευμα, από τις επιθέσεις που φαίνεται να είχαν ως στόχο το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Υγείας, το Πανεπιστήμιο Μουστανσερί και το Ινστιστούτο Καλών Τεχνών. Παράλληλα, τα ερωτήματα που γεννώνται από τέτοιου είδους «τυφλά» χτυπήματα παραμένουν πολλά και αναπάντητα.

Πρόκειται για μία από τις αιματηρότερες επιθέσεις εντός Βαγδάτης. Η πλέον πολύνεκρη, φέτος, σημειώθηκε τον Οκτώβριο όταν εξερράγησαν ταυτόχρονα δύο παγιδευμένα φορτηγά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 155 άνθρωποι.

Το μπαράζ των επιθέσεων σημειώθηκε την ώρα που η ιρακινή εκλογική επιτροπή ανακοίνωνε την 7η Μαρτίου ως τελική ημερομηνία της διεξαγωγής γενικών εκλογών, μετά την ομόφωνη υιοθέτηση από το κοινοβούλιο ενός νέου τροποποιημένου εκλογικού νόμου, για την αποδοχή του οποίου πίεσαν τόσο ο ΟΗΕ όσο και οι κατοχικές δυνάμεις. Το αιματοκύλισμα, εκτός του ότι, επί της ουσίας, είχε στόχο πολίτες και κυρίως φοιτητές, έρχεται, επίσης, σε μια στιγμή που η διατήρηση της ασφάλειας της Βαγδάτης και όλων των μεγάλων πόλεων έχει περάσει στον έλεγχο των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, που έχουν δεχτεί πολλές επικρίσεις για κενά, παραλείψεις.

Ως συνήθως, οι ιρακινές αρχές έριχναν τις υποψίες τους στους εξτρεμιστές ισλαμιστές της «αλ Κάιντα». Τον αποτροπιασμό τους εξέφρασαν η Ουάσινγκτον, η Μόσχα, οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο, καλώντας το Ιράκ «να συνεχίσει στην πορεία του προς τη σταθερότητα και τη δημοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ