Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φρέσκο μάτι» για την κυριακάτικη αργία

Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας άνοιξε το κεφάλαιο για νέες αντιδραστικές αλλαγές

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και η κυριακάτικη αργία είναι «αγκυλώσεις» και «θεσμικές δυσλειτουργίες», που πρέπει «να το δούμε με φρέσκο μάτι, αν όχι φέτος, τα επόμενα χρόνια». Τα παραπάνω είπε χτες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΚΕ με θέμα το λιανικό εμπόριο και προαναγέλλοντας, στην ουσία, τις προθέσεις της κυβέρνησης για νέες ανατροπές στο ωράριο των καταστημάτων.

Στην πραγματικότητα, το ΠΑΣΟΚ ξαναπιάνει το θέμα από κει που το άφησε η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας τις αξιώσεις των μονοπωλίων και των μεγαλοεργοδοτών του εμπορίου, που χρόνια τώρα απαιτούν κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και ολοκληρωτική απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Στόχος τους είναι να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στην αγορά με όχημα την ένταση της εκμετάλλευσης και τον εκτοπισμό των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων.

Η Λ. Κατσέλη έκανε λόγο για «θεσμικές δυσλειτουργίες, που σε άλλες χώρες έχουν ξεπεραστεί», για «κανόνες ξεπερασμένους», για «αγκυλώσεις, όπως το πολύ περιοριστικό θεσμικό πλαίσιο που σου λέει τις δεν μπορείς να κάνεις, ενώ σε άλλες χώρες έχουν πλαίσια που σου λένε τι μπορείς να κάνεις».

«Οι κανόνες λειτουργίας της αγοράς πρέπει να εξεταστούν και να αλλάξουν με αναπτυξιακό βλέμμα που θα αυξήσει την πίτα της αγοράς για όλους αντί να γεννάει περιορισμούς. Π.χ., με το ωράριο των καταστημάτων, με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων», είπε. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις αντιδράσεις, λέγοντας ότι γνωρίζει πως η πλειονότητα των φορέων είναι αντίθετη, αλλά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει: «με φρέσκο μάτι να το δούμε το θέμα, αν όχι φέτος, τα επόμενα χρόνια», διευκρίνισε, έχοντας πει προηγουμένως ότι οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση για παρεμπόριο, χωροταξικό και «θεσμικές αγκυλώσεις» θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2010.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση με την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία, ακόμα και με την ίδια φρασεολογία με εκείνη που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τη ΝΔ, εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεγαλύτερες ανατροπές στο ωράριο λειτουργίας της αγοράς, χαρακτηρίζοντας «ανάπτυξη» την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και των όρων δουλειάς για τους αυτοαπασχολούμενους και «αγκυλώσεις» τις διεκδικήσεις για ανθρώπινες συνθήκες και τα εργασιακά δικαιώματα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ιδιοκτητών των πολυκαταστημάτων, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), Θ. Βάρδας, βρήκε βήμα για να επαναλάβει ότι προς το παρόν άμεσος στόχος των μονοπωλίων είναι οκτώ Κυριακές το χρόνο, και συγκεκριμένα την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να δώσουμε με αποφασιστικότητα μαχητική απάντηση (2019-08-29 00:00:00.0)
Κινήσεις κατάργησης της κυριακάτικης αργίας (2013-08-24 00:00:00.0)
Για την προωθούμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στον κλάδο του εμπορίου (2013-05-17 00:00:00.0)
«Οχι» στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας (2009-12-04 00:00:00.0)
Αδιαπραγμάτευτη η αργία της Κυριακής (2008-08-12 00:00:00.0)
Ικανοποιεί αποκλειστικά το μεγάλο κεφάλαιο (2005-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ