Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ - ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Χωρίς καμία σημασία για τα λαϊκά συμφέροντα

Συγκαλείται την Τρίτη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Με θέμα «Διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς» συγκαλείται το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης (1.30 μ.μ., στο Προεδρικό Μέγαρο) σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ύστερα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο Γ. Παπανδρέου στη χτεσινή του συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια.

Αιτιολογώντας το σχετικό αίτημα, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι «βασικό πρόβλημα (της Ελλάδας) είναι η έλλειψη διαφάνειας, η εκτεταμένη διαφθορά, η πελατειακή πρακτική και αντίληψη, που επικράτησε τα τελευταία χρόνια, με τη σπατάλη σημαντικών πόρων του ελληνικού λαού, με την ανομία που δημιούργησε όλο αυτό, το οποίο βεβαίως είχε ως αποτέλεσμα και μια εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή».

Βεβαίως το θέμα αντιμετώπισης της «διαφθοράς και της διαφάνειας» το εμφανίζουν ως «φάρμακο» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, ενώ καμιά σχέση δεν έχει με τα ελλείμματα και το χρέος, (αυτά δημιουργούνται από το κρατικό χρήμα στις επιχειρήσεις), αλλά και την κρίση, που είναι απότοκο της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αντικειμενικό φαινόμενο στον καπιταλισμό. Επομένως δεν έχει σχέση και με την αντιμετώπισή των προβλημάτων της οικονομίας, όπως προσπάθησε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει τη διαφθορά σαν στοιχείο που οφείλεται σε κάποια παθογένεια της ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα και όχι σαν συστατικό στοιχείο ενός συστήματος που βασίζεται στην εκμετάλλευση και στη διαπλοκή του κράτους με το κεφάλαιο. Προσπαθεί επίσης να αξιοποιήσει ένα υπαρκτό πρόβλημα του συστήματος που υπηρετεί, όπως είναι αυτό της διαφθοράς, για να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση, από την ένταση της επίθεσης της κυβέρνησης στα Εργασιακά, στο Ασφαλιστικό και άλλα λαϊκά δικαιώματα.

Αλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η διαφθορά (χρηματοδότηση πολιτικών, μίζες από πολυεθνικές, πριμ από τις φαρμακοβιομηχανίες σε γιατρούς που γράφουν σωρηδόν τα φάρμακά τους) έχει νομιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες θεσμικές πρωτοβουλίες των αστικών κυβερνήσεων. Οπως αποτελεί και αδιαπραγμάτευτη αλήθεια το γεγονός ότι τα ελλείμματα δεν τα δημιουργούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους φυτοζωούν με μισθούς και συντάξεις πείνας, αλλά το μεγάλο κεφάλαιο και τα προνόμια που αυτό απολαμβάνει, είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είτε με κυβέρνηση ΝΔ.

Αλλωστε η ευρωπαϊκή και η γενικότερη εμπειρία αποδείχνει ότι υπάρχουν και αποφάσεις κοινοβουλίων κατά της διαφθοράς, αλλά η διαφθορά πολιτικών και κομμάτων συνεχίζεται και γιγαντώνεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ