Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Ανάγκη για βαθιές θεσμικές αλλαγές

Στη συζήτηση για την ετήσια έκθεση του ΣΑΕ τοποθετήθηκε η Β. Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ

Η αλλαγή λειτουργίας και τρόπου συγκρότησης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) καθώς και ο διεκδικητικός προσανατολισμός του είναι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα των απόδημων Ελλήνων. Αυτό επισήμανε χτες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου τοποθετούμενη στη συζήτηση της ετήσιας έκθεσης του ΣΑΕ.

Για «προβλήματα που ζητούν άμεσα τη λύση τους, λύση στη βάση των πραγματικών και επειγόντων σημερινών αναγκών των αποδήμων» έκανε χαρακτηριστικά λόγο στην παρέμβασή της η Βέρα Νικολαΐδου, τονίζοντας ότι στους απόδημους «υπάρχει κοινωνική και ταξική διαστρωμάτωση». Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΣΑΕ, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πολλές αδυναμίες που ξεκινούν από το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε. Σήμερα είναι πλέον φανερό ότι αλλοιώθηκε πλήρως η ιδέα και το πνεύμα του ΣΑΕ, όπως αυτό συζητήθηκε από το 1989, το οποίο είχαμε στηρίξει».

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι «ο βασικός πυρήνας από όλους τους φορείς, τους συλλόγους, τις οργανώσεις Ελλήνων που υπάρχουν στο εξωτερικό, είναι οι κοινότητες και οι ομοσπονδίες. Αυτές απασχολούνται περισσότερο με τα προβλήματα, αυτές διεκδικούν. Και η εκπροσώπησή τους μέσα από το ΣΑΕ είναι πολύ μικρή». Συνολικά τόνισε την ανάγκη το ΣΑΕ «να μετατραπεί σε ένα φορέα διεκδίκησης και προς τις κυβερνήσεις των χωρών που ζουν και δραστηριοποιούνται, αλλά και απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ