Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΗΕ
Πιέσεις για χρονοδιαγράμματα στο Κυπριακό

ΗΠΑ και Μ. Βρετανία πρωτοστατούν να επιβληθεί «λύση» μέχρι τον ερχόμενο Ιούνη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΑΓΚΥΡΑ._

Κλιμακώνονται οι πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την επιβολή χρονοδιαγραμμάτων στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Βασικοί φορείς των πιέσεων είναι η Βρετανία και οι ΗΠΑ, οι οποίες, στη γραμμή της Τουρκίας, προσπαθούν να εκβιάσουν λύση μέχρι τον Ιούνη, όπως φάνηκε και από τη Συνεδρίαση της Τετάρτης.

Στη χτεσινή διαβούλευση σχετικά με τις αναφορές της τελευταίας έκθεσης στους σχεδιασμούς έκτακτης ανάγκης, Λονδίνο και Ουάσιγκτον ζήτησαν στην έκθεση του Ιούνη να υπάρχουν σαφείς αναφορές στους εν λόγω σχεδιασμούς πιέζοντας ασφυκτικά για «λύση» ή κατάληξη των συνομιλιών μέχρι τότε. Κατά τη συζήτηση οι αντιπρόσωποι των δύο χωρών, που στήριξαν σαφώς τη θέση της Τουρκίας, ισχυρίστηκαν ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχίζονται επ' άπειρο, αλλά εντός των προσεχών βδομάδων και μηνών θα πρέπει να κινηθούν προς την κατεύθυνση της λύσης».

Στην αντίπερα όχθη, με γνώμονα τα δικά τους ιμπεριαλιστικά συμφέροντα τάχθηκαν η Ρωσία και η Γαλλία, ζητώντας να αποφευχθούν τέτοιου είδους πιέσεις και τεχνητά χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να «αφεθούν τα μέρη να διαπραγματευθούν με ηρεμία». Ο Ρώσος πρέσβης εξέφρασε τη διαφωνία του με την υποβολή δύο εκθέσεων εκ μέρους του Μπαν Κι Μουν και σταμάτησε κίνηση για έκδοση σχετικής προεδρικής δήλωσης.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αντιδράσεις εκ μέρους της Αγκυρας, για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που αφορούσαν την αξιολόγηση της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας «ατυχείς» κάποιες πλευρές των αποφάσεων και σημειώνοντας ότι ο αποκλεισμός των κεφαλαίων δεν αποτελεί απόφαση του Συμβουλίου αλλά «μονομερή δήλωση της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νοτίου Κύπρου - όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία».

Καθολικά υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, χωρίς προσκόμματα, τάχθηκε σε ομιλία του, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο Σουηδός ΥΠΕΞ, Καρλ Μπιλντ υποστηρίζοντας σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ότι η τουρκική πολιτική «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» μόνο θετικά μπορεί να αποτιμηθεί. Χαρακτήρισε ακόμα «γενναίο» το βήμα της Αγκυρας για εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ