Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική

Μαζικό, μαχητικό, γεμάτο παλμό το χτεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Κήρυξαν πόλεμο στη ζωή μας. Και πήραν μια πρώτη απάντηση, από κείνες που θέλουν την οργή να ριζώνει και να ωριμάζει, αντί να εκτονώνεται και να χειραγωγείται. Σε κάθε γωνιά της χώρας, χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, διαδηλώνουν μαζικά, οργανωμένα και περιφρουρημένα. Σε συλλαλητήρια που γεννήθηκαν και επιβλήθηκαν από τις πραγματικές ανάγκες τους και όχι από μεγαλοεκδότες και όσους δουλεύουν για το ίδιο αφεντικό. Η χτεσινή μέρα ήταν ο πρώτος αγωνιστικός σταθμός, καθώς το βλέμμα και οι συνειδήσεις μένουν αταλάντευτα προσανατολισμένες στη μεγάλη απεργία του ΠΑΜΕ, στις 17 του Δεκέμβρη. Εκεί που θα μετρήσουμε το μπόι μας, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα χειραφέτησης από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

«Aγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», το σύνθημα κυριαρχεί στην Αθήνα, από τα Προπύλαια μέχρι τη Βουλή. Χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας και ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω από όσα τους ανήκουν. Στον πόλεμο που έχουν κηρύξει απέναντι στα δικαιώματά μας απαντάμε με οργανωμένη ταξική αντεπίθεση. Είναι το αδιαπραγμάτευτο μήνυμα που έστειλαν οι εκπρόσωποι των ΜΑΣ, ΣΑΣΑ και ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, μιλώντας στα Προπύλαια, λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία προς τη Βουλή.

«Διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Ομως, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να περιοριστούμε μόνο στα της Παιδείας. Εμείς είμαστε η επόμενη βάρδια της εργατικής τάξης. Οσοι λένε φανταχτερά λόγια περί "αυτόνομου, ανεξάρτητου μαθητικού κινήματος" είναι ψεύτες και λειτουργούν καθαρά προς το συμφέρον εκείνων που θέλουν να συνεχιστεί η εκμετάλλευση των γονιών μας και η δική μας. Το κάνουμε καθαρό: Δεν αγωνιζόμαστε ούτε με κουκούλες ούτε με φερετζέδες. Μετατρέπουμε την οργή για τη δολοφονία του συμμαθητή μας, την οργή για τη δολοφονία εργατών σε δήθεν εργατικά ατυχήματα, την οργή για το σχολείο που μας εξοντώνει, σε οργανωμένο - περιφρουρημένο αγώνα», υπογράμμισε ο Χρήστος Χαλκιαδάκης, εκ μέρους του ΣΑΣΑ.


«Εχουμε το δίκιο μαζί μας, την αλληλεγγύη αναμεταξύ μας, την οργάνωση της πάλης, έχουμε καθαρό ποια πολιτική πολεμάμε, ποιοι είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι», υπογράμμισε εκ μέρους του ΜΑΣ ο Δημήτρης Βιτάλης και κάλεσε φοιτητές και σπουδαστές να μαζικοποιήσουν την πάλη τους, να ενισχύσουν τις επιτροπές αγώνα, να βάλουν πλάτη στην αλλαγή συσχετισμών. «Να δώσουμε με πείσμα τη μάχη της απεργίας, να επιδιώξουμε να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Η μάχη της απεργίας στις 17 του μήνα να είναι βόλι στην πολιτική τους. Παρακαταθήκη για τη συνέχεια των αγώνων μας», πρόσθεσε.

«Παραμερίζουμε τον εργοδοτικό και δικομματικό συνδικαλισμό που καλλιεργεί το συμβιβασμό, την παραίτηση και την υποταγή. Εμπιστευόμαστε τη δύναμή μας. Αξιοποιούμε την εμπειρία μας. Η μόνη άμυνά μας είναι η ταξική αντεπίθεση», σημείωσε η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, Χριστίνα Αγγελονίδη.

Χιλιάδες νέοι προτάσσουν τις ανάγκες τους

Δεκάδες σχολεία, πολλά από αυτά συνεδρίασαν και πήραν απόφαση χτες το πρωί, μαθητές με το αυτοκόλλητο και τις πικέτες του ΣΑΣΑ κατεβαίνουν στο δρόμο, διεκδικούν «το σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο των αναγκών μας» και δηλώνουν ότι «είμαστε μαζί με το οργανωμένο κίνημα των μαθητών και όχι με τα συντονιστικά καρικατούρες της "Ελευθεροτυπίας"», «οι ίδιοι αποφασίζουμε ποιες μορφές πάλης θα ακολουθήσουμε». Φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, Επιτροπές Αγώνα όλων των σχολών πανεπιστημίων και ΤΕΙ απαιτούν «πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές, δουλειά με δικαιώματα», απέναντι σε όσους «βάζουν πλάτη σε προβοκάτσιες, υπονομεύουν το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, κάνουν πορείες μαζί με την κυβέρνηση». Εκπαιδευτικοί διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Τα ταμπούρλα των φοιτητών στην κεφαλή δίνουν το ρυθμό σε μια πορεία που χαρακτηρίζεται από παλμό και συνθήματα που σηματοδοτούν την ανάγκη για ταξική αντεπίθεση.

Στη Βουλή φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές γίνονται μια γροθιά με τους εργάτες του Δήμου Αθήνας, οι οποίοι υποδέχονται το μαζικό συλλαλητήριο με χειροκροτήματα. Οι διαδηλωτές απαντούν άμεσα, με συνθήματα το ένα μετά το άλλο: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». «Μόρφωση, δουλειά, ασφάλεια, υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες».

  • Στον Ωρωπό συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και έκαναν πορεία δεκάδες μαθητές μέσα στην πόλη.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μίλησαν» ταξικά, συνειδητά, πολιτικά (2010-05-06 00:00:00.0)
Εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα βρέθηκαν μαζί στην πρώτη γραμμή (2009-12-06 00:00:00.0)
Διεκδικούν τα δικαιώματά τους μαζί με τους εργάτες (2008-12-11 00:00:00.0)
Τα συνθήματα που γεννήθηκαν (2008-12-11 00:00:00.0)
Η οργή να γίνει οργανωμένος αγώνας (2008-12-10 00:00:00.0)
Η οργή να γίνει οργανωμένος αγώνας (2008-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ