Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Εληξε χτες η απεργία τους

Εληξε χτες η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Αθήνας με απόφαση των συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΠΟΠ ΟΤΑ και της Ενωσης Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων (ΕΕΔΑ). Η απεργία έληξε μετά τη χτεσινή δικαστική απόφαση που χαρακτήρισε «παράνομο και καταχρηστικό» τον αγώνα των εργαζομένων. Ωστόσο, η λήξη της απεργίας έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις διαθέσεις των εργαζομένων που ήθελαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά καθώς πάρα πολλοί απασχολούνται εδώ και χρόνια με συμβάσεις έργου.

Στον απεργιακό αγώνα που ξεκίνησε την προηγούμενη βδομάδα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η δημοτική αρχή της Αθήνας (ΝΔ) απάντησαν από κοινού σέρνοντας τους εργαζόμενους στα δικαστήρια. Η κυβέρνηση ξεκαθάριζε ότι το αίτημά τους δεν μπορεί να γίνει δεκτό επικαλούμενη νομικίστικα επιχειρήματα και ο δήμαρχος Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, από τη μια τους έσερνε στα δικαστήρια και από την άλλη, «στήριζε» τον αγώνα τους προβάλλοντας ως πρόταση τη «μοριοδότησή» τους, που σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζει τη μονιμοποίηση όλων. Τη «στήριξή» του αυτή επιβεβαίωσε άλλωστε και η χτεσινή του δήλωση ότι αν συνεχιστεί η απεργία θα γίνουν όσα προβλέπει ο νόμος.

Καλώντας τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την απόφαση που ποινικοποιεί τον αγώνα των εργαζομένων στο δήμο της Αθήνας, το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του «συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους και θα σταθεί στο πλάι τους σε κάθε προσπάθεια συνέχισης του αγώνα τους, για να κερδίσουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Ανακοινώσεις εξέδωσαν ακόμα η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και η Συμπαράταξη για την Αθήνα. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις μέχρι νεωτέρας που έχει κηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αθήνας (ΣΕΔΑ).

Σε αντεπίθεση καλεί το ΚΚΕ

Σε σχόλιό του για την απόφαση του δικαστηρίου να κηρύξει «παράνομη και καταχρηστική» την απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην επιδίωξή της να χτυπήσει την πάλη των εργαζομένων για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, βρήκε τον καλύτερο σύμμαχο στη δήθεν ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και στη ΝΔ μέσω του δημάρχου Αθηναίων. Ο λαός της Αθήνας έχει συμφέρον να σταθεί αλληλέγγυος με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Την Αθήνα βρωμίζουν η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και όχι οι εργάτες. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στους ΟΤΑ, συνολικά τα λαϊκά στρώματα πρέπει να σηκώσουν το αγωνιστικό τους ανάστημα και να περάσουν στην αντεπίθεση για τα σύγχρονα δικαιώματά τους».

Στο μεταξύ, σε χτεσινή του συνεδρίαση, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ επανέλαβε τη βούλησή του για συνέχιση της ομηρίας των συμβασιούχων, εμμένοντας στη θέση της για αυξημένη μοριοδότηση της εμπειρίας στον οικείο φορέα. Υπέρ της αυξημένης μοριοδότησης τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της ΝΔ και του ΣΥΝ, ενώ οι του ΠΑΣΟΚ θεώρησαν ότι αυτή εξασφαλίζεται από το υπό ψήφιση κυβερνητικό νομοσχέδιο και ζήτησαν αύξηση της μοριοδότησης για την εντοπιότητα, με το οποίο συντάχθηκαν και οι άλλες παρατάξεις. Ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΔΑΣ), Χρ. Τέγος επανέλαβε τη θέση της Παράταξης για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Υπογράμμισε δε τις προθέσεις της κυβέρνησης να μειωθεί το προσωπικό στο δημόσιο τομέα, καθώς θα φεύγουν πέντε για να έρθει ένας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, αυξήσεις ουσιαστικές στους μισθούς! (2023-12-15 00:00:00.0)
Καμιά απόλυση κανενός συμβασιούχου, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους! (2022-05-25 00:00:00.0)
Πανελλαδικό συλλαλητήριο για το δικαίωμα στη δουλειά (2018-03-22 00:00:00.0)
Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά (2017-06-23 00:00:00.0)
Καμιά απόλυση, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους (2017-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ