Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προτείνει ως «λύση» την επιβολή φόρων στους εργαζόμενους

Αποκαλυπτική των διαθέσεων αλλά και της πολιτικής στάσης που κρατά η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) απέναντι στο μείζον θέμα της οικονομικής χρηματοδότησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν η χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας προσπεράστηκαν οι παρακρατήσεις θεσμοθετημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης που επιφέρει και ο νέος προϋπολογισμός του 2010, αλλά και η αθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους προς τους δήμους και από τη νέα κυβέρνηση. Τη στάση αυτή έρχεται να εξηγήσει γραπτή τοποθέτηση της ΚΕΔΚΕ επί του προϋπολογισμού, η οποία κατατέθηκε και στον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου, με την οποία προτείνεται ο περιορισμός των απωλειών που έχει η ΤΑ με φορολογική αποκέντρωση. Δηλαδή, η ΚΕΔΚΕ όχι μόνο αποδέχεται μείωση στους πόρους των δήμων, αλλά ζητά να αντισταθμιστεί αυτή με νέα φορολογική επέλαση στο εισόδημα των εργαζομένων!

Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του εκπροσώπου της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ), Χρ. Τέγου, προς τα μέλη του ΔΣ ότι «η συναίνεσή σας δεν έχει προηγούμενο», καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει ούτε μια διαμαρτυρία μπροστά στη νέα αφαίρεση θεσμοθετημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης, στο όνομα της κρίσης. Ο ίδιος στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν έχει γίνει σοβαρή συζήτηση ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού, με τον οποίο συνεχίζονται οι παρακρατήσεις. Συγκεκριμένα, ο Χρ. Τέγος ενημέρωσε για τα εξής: Υπάρχει λαθροχειρία στα στοιχεία του προϋπολογισμού. Δηλαδή, τα στοιχεία της εισηγητικής έκθεσης εμφανίζουν αύξηση των εσόδων της ΤΑ κατά 2% σε σχέση με το 2009. Η αναλυτική, όμως, μελέτη των κωδικών των υπουργείων καταδεικνύει μείωση κατά 12,7%. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ, «με το καλημέρα του προϋπολογισμού, παρακρατούνται από την ΤΑ 517 εκατομμύρια ευρώ». Επίσης, δεν αποδίδονται στην ΤΑ περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ από τον πράσινο φόρο (των ετών 2009 και 2010) των τελών κυκλοφορίας.

Στο μεταξύ, άλλα 900 εκατομμύρια ευρώ δεν έχουν αποδοθεί στα ταμεία του «Θησέα» (πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων των δήμων), ο οποίος λήγει στα τέλη του χρόνου. Το κράτος όφειλε να δώσει περίπου 635 εκατομμύρια ευρώ και έχει δώσει μόνο 100. Κατά τ' άλλα, «κατάφερε» η ΚΕΔΚΕ να αποσπάσει από τον υφυπουργό Οικονομίας Στ. Αρναουτάκη την απόδοση ...30 εκατομμυρίων ευρώ για έργα που έχουν γίνει μέσω του «Θησέα». Από τον δε υπουργό Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση, η ΚΕΔΚΕ απέσπασε την παρότρυνση - όπως είπε ο Ν. Κακλαμάνης - να αυξήσουν τα τέλη, αν δεν έχουν λεφτά!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ