Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οι εταίροι μας περιμένουν να δουν έργα...

Νέοι εκβιασμοί από κυβέρνηση, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου προσφέρει ισχυρά ανταλλάγματα στην προσπάθεια προσέγγισης με το γαλλογερμανικό άξονα

Το ζήτημα των ρυθμών ή αλλιώς το μείγμα των αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας και των αντιδραστικών διαρθρωτικών «μεταρρυθμίσεων» που θα προωθηθούν ταυτόχρονα, φαίνεται να απασχολεί τώρα το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Σχολιάζοντας οι Βρυξέλλες την πρωθυπουργική παρέμβαση της Δευτέρας, στη φιέστα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, επισήμαναν μεν ότι κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, δηλώνουν όμως την αδημονία τους να δουν συγκεκριμένα μέτρα που θα αποτυπωθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το Γενάρη. Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών πραγματοποιεί επισκέψεις σε Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο, με στόχο να αποσπάσει τη θετική στάση απέναντι στην Ελλάδα, πρωτίστως του γαλλογερμανικού άξονα, με την παροχή βέβαια των ανάλογων δεσμεύσεων και ...αντιπαροχών.

Σχολιάζοντας χτες ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Χ. Αλμούνια, το «σχέδιο ανάταξης της οικονομίας» που παρουσίασε ο Γ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι «τόσο ο προϋπολογισμός του 2010 που θα συζητηθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όσο και οι ανακοινώσεις του κ. Παπανδρέου είναι στη σωστή κατεύθυνση». Ωστόσο, σημείωσε, «περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε την ανάλυση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας των συγκεκριμένων μέτρων που θα οδηγήσουν στη δημοσιονομική προσαρμογή το 2010 και θα εξασφαλίσουν την ταχεία εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών». Πρόσθεσε δε ότι «θα συνεχίζουμε να επιτηρούμε τη μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, καθώς και την εφαρμογή των μέτρων...».

Νέες διαβεβαιώσεις προς την ΕΕ και τις διεθνείς ...αγορές, κύρια στα κερδοσκοπικά κεφάλαια που στην ουσία διαχειρίζονται το δημόσιο χρέος της χώρας, παρέσχε χτες ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα κάνει το δέον γενέσθαι, για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της... Μιλώντας από το Βερολίνο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι εταίροι μας περιμένουν να δουν έργα και αυτό θα αποτυπωθεί αφενός στο Πρόγραμμα Σταθερότητας τον Ιανουάριο, αλλά, βεβαίως, και στην πορεία της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες». Εργα τα οποία αφορούν «τη συγκράτηση των δαπανών, την αύξηση των εσόδων και την εφαρμογή πολιτικών που αντιμετωπίζουν το θέμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας». Οπως ομολόγησε ο υπουργός Οικονομικών, στη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα «στενού ελληνογερμανικού ενδιαφέροντος», όπως τα χρέη των νοσοκομείων σε γερμανικές εταιρείες, αλλά και «το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπου υπάρχει μία προσπάθεια επίλυσης, η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο...».

Εξάλλου, συνεχίστηκαν και χτες οι αναφορές του ξένου Τύπου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος συνεχίζει να ασκεί πιέσεις για λήψη περισσότερο σκληρών και οδυνηρών μέτρων. Ο αγγλικός «Guardian» εκφράζει αμφιβολίες για το αν τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση θα οδηγήσουν σε κατευνασμό των διεθνών αγορών, ενώ υποστηρίζει ότι η διστακτικότητα του Παπανδρέου να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στους αναλυτές. Στο ίδιο πνεύμα η «Wall Street Journal» κάνει λόγο για σκεπτικισμό που προκάλεσε η ομιλία σε πολλούς οικονομολόγους και επενδυτές, που ανέφεραν ότι περιείχε ελάχιστες προτάσεις για μείωση δαπανών ή αύξηση των φορολογικών εσόδων, ενώ υπολειπόταν των τολμηρών στόχων που ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα η ιρλανδική κυβέρνηση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ