Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πυροτεχνήματα με τη βουλευτική αποζημίωση

Χωρίς να διευκρινίζει τις προθέσεις της, η κυβέρνηση εμφανίζεται να μελετά τη μείωση του μισθού των βουλευτών

Πάγιο αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ είναι η μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και η κατάργηση της σύνταξης για τους βουλευτές
Πάγιο αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ είναι η μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και η κατάργηση της σύνταξης για τους βουλευτές
Κατόπιν εορτής και ενταγμένη στην επικοινωνιακή προπαγάνδα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση για να χρυσώσει το χάπι της διαρκούς λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων είναι η εξαγγελία του πρωθυπουργού για τη μείωση των μισθών που παίρνουν οι βουλευτές και τα κυβερνητικά στελέχη. Ο πρωθυπουργός φέρεται να κατέθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση στην προχτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ δημοσιεύματα θέλουν την κυβέρνηση να μελετά τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 10% ή την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησής της.

Οι κυβερνητικές προθέσεις δημοσιοποιούνται ένα μήνα μετά την υπερψήφιση (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., με «λευκή» ψήφο από τον ΣΥΡΙΖΑ) του προϋπολογισμού της Βουλής, τον οποίο μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε, ζητώντας ανάμεσα σε άλλα την άμεση μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης. Το θέμα επανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδη προνόμια των βουλευτών».

Η Αλ. Παπαρήγα πρότεινε όχι μόνο να μειωθούν οι μισθοί, αλλά επιπλέον να καταργηθούν οι βουλευτικές συντάξεις και να αντικατασταθούν με κανονικές, βάσει των ενσήμων του εργάσιμου βίου των βουλευτών. Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ είναι οι μόνοι που δεν εισπράττουν για λογαριασμό τους τη βουλευτική αποζημίωση, αλλά την καταθέτουν εξ ολοκλήρου στο Κόμμα.

Η πρωθυπουργική εξαγγελία για περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης έρχεται να εξυπηρετήσει την επιχείρηση χειραγώγησης του λαού και να υπηρετήσει το αταξικό κέλευσμα του Γ. Παπανδρέου ότι «χρειάζονται θυσίες απ' όλους» για να ξεπεραστεί η κρίση, προκειμένου να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τα σκληρά εισοδηματικά μέτρα που θα επιβάλει η κυβέρνηση. «Το παράδειγμα της δημοσιονομικής προσπάθειας θα το δώσει η ίδια η πολιτική ηγεσία της χώρας, η κυβέρνηση, οι υπουργοί, τα μέλη του κοινοβουλίου», είχε πει από το Ζάππειο ο Γ. Παπανδρέου, όταν ανακοίνωνε τα μέτρα που μείωναν και καθήλωναν τους μισθούς των εργαζομένων.

Λαϊκισμός και αντιδράσεις

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, λαϊκίζοντας αισχρά, πρότεινε «προσωρινή μείωση των μισθών των βουλευτών» κατά 50% για όσο διαρκεί η κρίση, γιατί διαφορετικά «δεν μπορούμε να πούμε στον ελληνικό λαό "σφίξε το ζωνάρι"»! Υπερασπίστηκε δηλαδή στο ακέραιο το δημαγωγικό χαρακτήρα της κυβερνητικής εξαγγελίας.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κουβέλη. Οπως είπε, «ανεξάρτητα από το οικονομικό αποτέλεσμα που θα προκύψει για το ελληνικό δημόσιο, ο πολιτικός συμβολισμός είναι σημαντικός» και «οφείλουν οι βουλευτές να καταγράψουν τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια αντιμετώπισης των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που επωμίζεται η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

Από τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν, χαρακτηριστικότερη όλων ήταν αυτή του βουλευτή της ΝΔ, Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος ανέφερε ότι αν υπάρξει μείωση αποδοχών τότε «δεν τα βγάζω πέρα». Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Ρίαλ» υποστήριξε ότι «δεν ξέρω τι εξοικονόμηση μπορεί να υπάρξει από μια μείωση στη βουλευτική αποζημίωση όταν την ίδια ώρα έχεις πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για προνομιούχους εργαζομένους του λιμανιού και της Cosco».

Ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Αθ. Πλεύρης έθεσε θέμα νομιμότητας της απόφασης, αναφέροντας ότι «το Δ΄ Ψήφισμα καθορίζει τις αποδοχές των βουλευτών με αυτοτελή φορολόγηση 5%» και αναρωτήθηκε «πώς μπορεί να αλλάξει αυτό το ψήφισμα η κυβέρνηση;».

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος με δήλωσή του ανέφερε ότι η Βουλή μείωσε τις δαπάνες της για το οικονομικό έτος 2010 και προανήγγειλε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών για να δει παραπέρα το θέμα της βουλευτικής αποζημίωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ