Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κατρακύλα του συστήματος Υγείας

Περίπου τα 2/3 των Ρώσων δεν είναι ικανοποιημένοι από το σύστημα Υγείας της χώρας και είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν επιπρόσθετα για την παροχή των τυπικά δωρεάν υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης. Αυτό προκύπτει από έρευνα της οργάνωσης «Κίνημα κατά της φτώχειας».

Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένοι με την ποιότητα και την πρόσβαση στις δωρεάν υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης. Το 65% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως χρειάστηκε να πληρώσουν επιπλέον από την τσέπη τους για την ιατρική περίθαλψη. Συνήθως τα ποσά που χρειάστηκε να πληρωθούν ήταν από 1.000 έως 3.000 ρούβλια.

Οπως φαίνεται από την έρευνα, όλο και περισσότεροι Ρώσοι είναι εξαναγκασμένοι να καταφεύγουν στην ιδιωτική ιατρική ασφάλιση, απογοητευμένοι από την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Ανάπτυξης επίσημα δηλώνει πως οι δαπάνες για τη Δημόσια Υγεία το 2010 θα παραμείνουν στο επίπεδο του 2009, δηλαδή στο επίπεδο που όλο αυτό τον καιρό δεν ήταν αρκετό για να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες των νοσοκομείων και των άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Μάλιστα, ο Βλαντιμίρ Ζελάνσκι, στέλεχος του παραπάνω ρωσικού υπουργείου, δήλωσε πως η «συγχρηματοδότηση» των υπηρεσιών Υγείας από τον ασθενή είναι μια κανονική κατάσταση αφού υπάρχει πλέον σε άλλες χώρες. Να σημειωθεί πως οι δαπάνες Υγείας στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία είναι μόλις στο 2,9% του ΑΕΠ, όταν στο μέσο όρο της Ευρώπης αυτός ο δείκτης πλησιάζει το 9%.

Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια χώρα όπου πριν λίγες δεκαετίες το σοβιετικό λαϊκό σύστημα Υγείας εξασφάλιζε δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας σε όλους τους πολίτες της χώρας.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ