Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΙΡΑΝ
Ενταση σε πετρελαιοπηγή

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ενταση επικρατεί από χτες το μεσημέρι μετά την εισβολή Ιρανών στρατιωτών σε «ουδέτερη περιοχή» μεταξύ των δύο χωρών στο νότο, στον Περσικό Κόλπο. Στην περιοχή βρίσκονται δύο πετρελαϊκά κοιτάσματα. Το ένα, που ονομάζεται «Φάκαχ», χαρακτηρίζεται, και από τις δύο χώρες, ως «κοινό κοίτασμα» από το οποίο μπορούν και οι δύο ν' αντλούν. Χτες, όμως, όπως όλα δείχνουν, οι Ιρανοί στρατιώτες κατέλαβαν την πετρελαιοπηγή 4, που θεωρητικώς είναι υπό ιρακινή δικαιοδοσία, και ανέβασαν την ιρανική σημαία.

Αρχικώς, η είδηση διαψεύστηκε από τη Βαγδάτη, όμως, αργότερα την επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αχμαντ Αλι αλ Κχαμάτζι, που υποστήριξε ότι είναι η πρώτη φορά που ιρανικές δυνάμεις φθάνουν στη συγκεκριμένη πετρελαιοπηγή. Τόσο ο Κχαμάτζι όσο και εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων τόνισαν ότι ο ιρανικός στρατός συχνά εισέρχεται στην «ουδέτερη» αυτή ζώνη, αλλά ποτέ δεν παραμένει σ' αυτήν, ούτε έχει φτάσει ποτέ τόσο μακριά.

Η συγκεκριμένη πετρελαιοπηγή βρίσκεται στο ένα χιλιόμετρο από την ιρανική μεθόριο. Την ευρύτερη περιοχή διεκδικούν και οι δύο χώρες.

Η ιρανική Εθνική Πετρελαϊκή Υπηρεσία διέψευσε τα περί εισβολής, αν και η Τεχεράνη δεν έχει σχολιάσει την είδηση σε άλλο επίπεδο. Αργά χτες βράδυ, επρόκειτο να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράκ υπό τον πρωθυπουργό Μάλικι για να εξετάσει «τι μέλλει γενέσθαι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ