Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Ανελέητο κυνηγητό αγωνιστών

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Ανεξέλεγκτη είναι πλέον η δράση των «ταγμάτων θανάτου», που έχουν ως στόχο να εξουδετερώσουν το μοναδικό παράγοντα που αποτελεί κίνδυνο για το πραξικόπημα, την ολιγαρχία και τους μηχανισμούς της εξουσίας.

Μέσα στις τελευταίες 48 ώρες, δύο ακόμη δολοφονίες προστίθενται στο μακρύ κατάλογο των νεκρών του πραξικοπήματος. Την Πέμπτη το πρωί, βρέθηκε κατακρεουργημένος και αποκεφαλισμένος, μέσα σε δύο σακούλες πεταμένες στην Ταλάνγκα, στα νότια περίχωρα της Τεγκουσιγκάλπα, ο Σάντος Κοράλες Γκαρσία, ένα από τα ενεργότερα μέλη του Μετώπου ενάντια στο Πραξικόπημα. «Το σώμα του Σάντος Κοράλες βρέθηκε, το κεφάλι του ακόμη αγνοείται», δήλωσε ο δρ. Αντρές Παβόν, πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CODEH) και κατήγγειλε το πραξικοπηματικό καθεστώς, καθώς ο Κοράλες είχε απαχθεί από μέλη της μυστικής αστυνομίας DNIC στις 5 Δεκέμβρη. Μερικές ώρες νωρίτερα είχε δολοφονηθεί από ενόπλους και η 16χρονη κόρη του δημοσιογράφου Κάρολ Καμπρέρας, δημοσιογράφου του Καναλιού 8 που έκλεισε εξαιτίας της αποκάλυψης των εγκλημάτων της χούντας. Τέλος, δύο στελέχη της αγροτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης MUCA συνελήφθησαν και κρατούνται από τις αρχές για «καταπάτηση γης» στην επαρχία Κολόν, γεγονός που ενδεχομένως σημάνει την έναρξη της εκστρατείας υφαρπαγής εκ νέου της γης που έχει διανεμηθεί στα πλαίσια της αγροτικής μεταρρύθμισης, όπως κατήγγειλαν στελέχη του αγροτικού κινήματος.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λεονέλ Φερνάντες, δήλωσε ότι συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες ώστε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Μανουέλ Σελάγια και του εκλεγμένου από την κατάφωρα παράνομη και νοθευμένη εκλογική διαδικασία, Πορφίριο Λόμπο. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της πραξικοπηματικής κυβέρνησης Ρομπέρτο Μιτσελέτι δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί όπως του ζητά ο Πορφίριο Λόμπο, ενώ κατέθεσε στο Κογκρέσο «σχέδιο για χορήγηση αμνηστίας στους συμμετέχοντες στο πραξικόπημα», ενώ η συζήτηση για την αποχώρηση της Ονδούρας από την ALBA μετατέθηκε για το Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ