Κυριακή 3 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Ο άνθρωπος που αναζητούσε τον έρωτα

«Με λένε Τηλέμαχο Λεοντάρη. Είμαι εργένης -μηδέποτε νυμφευθείς-, λιτοδίαιτος με ελάχιστους φίλους, πολυταξιδεμένος. Τον επιούσιο άρτο μου τον βγάζω γράφοντας. Δίνω κείμενα σε διάφορα έντυπα, τα οποία με πληρώνουν μετά τη δημοσίευση. Επειδή τα έξοδά μου είναι λίγα, δεν χρειάζεται να αφιερώνω πολλές ώρες στο γράψιμο. Αν και γεννήθηκα στην επαρχία, είμαι θρέμμα της Αθήνας, μιας άσχημης πόλης, την οποία αγαπάω...».

Με αυτά τα λόγια αυτοπαρουσιάζεται ο ήρωας του Φίλιππου Φιλίππου στο νέο του βιβλίο «Ο άντρας που αγαπούσαν οι γυναίκες», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Πατάκη». Ο γνωστός και αγαπητός μας Τηλέμαχος, ο μεγάλος ονειροπόλος, ο ολίγον δημοσιογράφος και ολίγον ιδιωτικός ντετέκτιβ, θα εμπλακεί σε μια συγγραφική αλλά και ερωτική περιπέτεια που θα έχει σαν αποτέλεσμα έναν αναπάντεχο θάνατο - ένα έγκλημα.

Θέμα του βιβλίου; Το έγκλημα, ο έρωτας, η ζήλια, το όνειρο, η προδοσία, ο σαρκασμός και αυτοσαρκασμός, η μανία με τη συγγραφή και την ανάγνωση, κυρίως όμως το αιώνιο το γαρ πολύ του έρωτα γεννά παραφροσύνη.

Ο συγγραφέας, μάστορας της τέχνης του αστυνομικού μυθιστορήματος, παρουσιάζει μια καλά δομημένη νουάρ ιστορία με σωστές αναλογίες, δηλαδή: σασπένς, υποδόριο χιούμορ, αγωνία, ανατροπές, ανάλογη ατμόσφαιρα, και αισθησιασμό. Αθέλητη ή ηθελημένη η αφέλεια του κεντρικού ήρωα στα «γυναικεία θέματα» προσθέτει μια δόση γοητείας στον «Αντρα που αγαπούσαν οι γυναίκες», κυριολεκτικά αφοπλιστική.

Ο Λεοντάρης δεν ενδιαφέρεται να εντρυφήσει στη γυναικεία περίπλοκη ψυχή, μάλιστα σε κάποιο βαθμό αρνείται να την κατανοήσει, απλώς μοιάζει να ψιθυρίζει τους στίχους του Βερλαίν: Ω ψυχή μου έχεις σαλπάρει για τρομερά ναυάγια. Και σηκώνει άγκυρα, έτοιμος για όλα.

Μόνο που δεν φαντάζεται πόσα και ποια είναι αυτά τα «όλα», και τι κινδύνους εγκυμονούν. Γι αυτό έχει σαλπάρει προς άγνωστη ερωτική κατεύθυνση, χωρίς να έχει μαζί του «σωσίβια λέμβο».

Σ' ένα κρουαζιερόπλοιο που ταξιδεύει στη μαύρη θάλασσα ο Τηλέμαχος Λεοντάρης συναντά μια συγγραφέα αισθηματικών βιβλίων. Το ειδύλλιο θα συνεχιστεί και στην Αθήνα. Ενας ξαφνικός θάνατος θα ανατρέψει τα πάντα. Το ίδιο ξαφνικά θα εισβάλουν στη ζωή του μια νέα κοπέλα, ένας μελισσοκόμος, ένας απατημένος σύζυγος, μια καλλονή Ουκρανή και ένας παράξενος συμπατριώτης της. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό νουάρ. Διαβάζεται απνευστί.


Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ