Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδήλωση τιμής στους ηρωικούς ανάπηρους της Κατοχής

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση τιμής στο νοσοκομείο «Σωτηρία»
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση τιμής στο νοσοκομείο «Σωτηρία»
Τη μνήμη και την ηρωική δράση των αναπήρων πολέμου της Κατοχής, 66 χρόνια από το πογκρόμ των αρχών κατοχής και των ντόπιων συνεργατών τους, σε βάρος των αναπήρων πολέμου ('40 - '41) στις 30 Νοέμβρη του 1943, τίμησαν, σε μια συγκινητική εκδήλωση στο Μνημείο των εκτελεσθέντων της Κατοχής στο νοσοκομείο «Σωτηρία», το πρωί της περασμένης Κυριακής, στελέχη και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και μαζικοί φορείς.

Ο τόπος αυτός έχει καθαγιαστεί από τις εκτελέσεις πατριωτών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) και όσων συνελήφθησαν από τους Ράλληλες, τόνισε, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Σπύρος Ντιλιντάς, πρόεδρος του Συλλόγου Βαριά Αναπήρων Κατοχής και ΔΣΕ και υπογράμμισε ότι τα λόγια είναι λίγα μπροστά στη θυσία των αγωνιστών, που πιστοί στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ έδωσαν τη ζωή τους. Υπογράμμισε ότι όπως τότε το ΚΚΕ ήταν η ραχοκοκαλιά της Αντίστασης, έτσι και σήμερα το ΠΑΜΕ παλεύει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της εργατικής τάξης, ότι «μόνο η οργανωμένη πάλη μπορεί να σταθεί κυματοθραύστης στα σχέδια των κυβερνήσεων, των πατρώνων της ΕΕ και του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος».

«Εκδηλώσεις όπως η σημερινή βοηθάνε τη συλλογική μνήμη, να θυμόμαστε την Ιστορία μας, την Ιστορία που έγραψε ο ελληνικός λαός, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, από τη μια πλευρά, και, από την άλλη, να θυμόμαστε τη βαρβαρότητα του ναζισμού, του φασισμού, που σήμερα δυστυχώς ξανασηκώνει κεφάλι. Και έχει πολλαπλή σημασία να θυμόμαστε αυτά τα γεγονότα, αυτούς που γράψαν την πραγματική Ιστορία και όχι την ιστορία που προσπαθούν να κατασκευάσουν κάνοντας το μαύρο - άσπρο», υπογράμμισε ο Γιάννης Ζαγγανάς εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ. Τονίζοντας ότι «δεν θα τους περάσει η πλαστογράφηση», η προσπάθεια για τον αποχρωματισμό της Εθνικής Αντίστασης και του καθοριστικού ρόλου του ΚΚΕ σε αυτήν.

Στο ιστορικό της μαύρης νύχτας της 30ής Νοέμβρη 1943, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Δροσάτος, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αττικής και Νήσων: «Το 1942 - 1943 είναι η εποχή που ο κόσμος πέθαινε στους δρόμους από την πείνα. Τα κάρα της Νομαρχίας δεν προλάβαιναν να μαζεύουν τους νεκρούς από τους δρόμους. Η δουλειά της διαφώτισης του λαού είχε ανατεθεί στους χιλιάδες ανάπηρους πολέμου που έμεναν μοιρασμένοι σε 15 νοσοκομεία της Αθήνας. Στις 4 του Μάρτη του 1943, οι ανάπηροι πολέμου μπήκαν στην κεφαλή της πορείας του λαού της Αθήνας ενάντια στην επιστράτευση, που ανάγκασε τους Γερμανούς και την κυβέρνηση των συνεργατών τους να πάρουν πίσω το διάταγμα και να μην πάει κανένας Ελληνας στο ανατολικό μέτωπο. Οι αδίστακτοι φασίστες έριξαν στο ψαχνό, 46 νεκροί ήταν ο απολογισμός.

Στις 30 Νοέμβρη του 1943, οι ταγματασφαλίτες κάνανε γενική έφοδο σε όλα τα νοσοκομεία που νοσηλεύονταν οι ανάπηροι πολέμου και με κλοτσιές, με υποκόπανους, τους άρπαξαν με απίστευτη βαρβαρότητα από τα κρεβάτια τους, τους βάλανε σε επιταγμένα φορτηγά και τους μετέφεραν στου Χατζηκώστα, στο Χαϊδάρι και όπου αλλού είχαν στρατόπεδα που γίνονταν εκτελέσεις. Τις πρώτες δέκα μέρες από εκείνη τη νύχτα εκτελέστηκαν 283 ανάπηροι πολέμου».

«Οι ανάπηροι, στα καροτσάκια τους, ακόμα με ανοιχτές πληγές από το μέτωπο της Αλβανίας, ήταν εμπνευστές και εμψυχωτές του ηρωικού ξεσηκωμού του ελληνικού λαού κόντρα στο στρατό κατοχής και τους συνεργάτες του, κόντρα στην ελληνική πλουτοκρατία που συνεργάστηκε ανοιχτά με την κυβέρνηση κατοχής και τους ίδιους τους Γερμανούς», επισήμανε ο Χάρης Χουρδάκης, μέλος της Αχτίδας Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Τόνισε ότι «οφείλουμε όχι μόνο να διαφυλάξουμε τη συλλογική μνήμη, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε εκείνη την πείρα για τους μετέπειτα αγώνες», αφού ο ιμπεριαλισμός, που γέννησε το φασισμό, το κεφάλαιο γενικεύει την επίθεση ενάντια στους λαούς, στις κατακτήσεις των εργαζομένων. Υπογράμμισε ότι «δεν θα περάσει» σε αυτούς που προσπαθούν να εξισώσουν το φασισμό με τον κομμουνισμό, ότι η Ιστορία είναι γραμμένη απ' τα εκατομμύρια των θυμάτων του ναζισμού, τα εκατομμύρια των νεκρών της εργατικής τάξης για ένα άλλο αύριο, το σοσιαλιστικό αύριο, αυτό που δίνει την πείρα και για τους σημερινούς αγώνες.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκτελεσμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ