Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Προειδοποιήσεις, απολογισμός και διαψεύσεις από το Ριάντ

ΣΑΝΑ'Α.-

Σαράντα οκτώ ώρες έδωσε ο σαουδαραβικός στρατός στους ενόπλους σιίτες Χούθι να υποχωρήσουν από έναν οικισμό στη σαουδαραβική μεθόριο προς τη Βόρεια Υεμένη, απειλώντας με εξαπόλυση νέας μεγάλης επίθεσης. Παράλληλα, το σαουδαραβικό υπουργείο Αμυνας έδωσε έναν πρώτο απολογισμό απωλειών για τα σαουδαραβικά στρατεύματα από την έναρξη της εμπλοκής τους στις συγκρούσεις μεταξύ του υεμενίτικου στρατού και των Χούθι, στα βόρεια της Υεμένης.

Σύμφωνα με αυτόν, από τις αρχές Νοεμβρίου έχουν σκοτωθεί 73 στρατιώτες και αγνοούνται 26. Η σαουδαραβική πλευρά επανέλαβε ότι ο στρατός της μάχεται μόνο στο έδαφος της χώρας, διαψεύδοντας τις καταγγελίες των Χούθι ότι έχει εισβάλει στο υεμενίτικο έδαφος και ότι έχει πλήξει αεροπορικώς χωριά και αμάχους.

Την ίδια ώρα, μία μέρα μετά την αποκάλυψη ότι οι ΗΠΑ είχαν δώσει πληροφορίες και τεχνογνωσία στον υεμενίτικο στρατό για να πλήξει δύο στόχους που φέρονται να ήταν «κέντρα εκπαίδευσης» της αλ Κάιντα, την περασμένη βδομάδα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο ένα από τα δύο σημεία, στην επαρχία Αμπγιάν. Εκεί για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή της και πήρε το λόγο ομάδα ανθρώπων που εμφανίστηκε να μιλά εκ μέρους της «αλ Κάιντα» και να εξαπολύει απειλές για νέα πλήγματα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ομάδα προσπάθησε να ταυτίσει τον αγώνα της με το αυτονομιστικό κίνημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νότια Υεμένη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ