Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
«Εκκληση» για περισσότερη «αντι-τρομοκρατική» βοήθεια

ΣΑΝΑ'Α.--

Για έλλειψη «διεθνούς υποστήριξης στη μάχη κατά της αλ Κάιντα» έκανε λόγο, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης. Ο Αμπού Μπακρ αλ Κίρμπι υποστήριξε ότι η υεμενίτικη κυβέρνηση έχει τη θέληση και την αποφασιστικότητα «ν' αντιμετωπίσει την αλ Κάιντα» και έχει θέσει το συγκεκριμένο στόχο ως «πρώτη προτεραιότητα». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες μέρες μετά την απόπειρα ανατίναξης αεροσκάφους της αμερικανικής «Delta» από νεαρό Νιγηριανό που φέρεται να εκπαιδεύτηκε στην Υεμένη.

Ο αλ Κίρμπι συμπλήρωσε, όμως, ότι δεν υπάρχουν αρκετοί άνδρες των υεμενίτικων δυνάμεων με την κατάλληλη εκπαίδευση, δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός, δεν υπάρχουν τα ανάλογα μέσα μετακίνησης, π.χ. ελικόπτερα, με τα οποία μπορούν να προσεγγιστούν ευκολότερα οι ορεινοί όγκοι που συνήθως βρίσκουν καταφύγιο οι ισλαμιστές εξτρεμιστές. Εκτίμησε ότι περισσότερη βοήθεια θα μπορούσαν να προσφέρουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Βρετανία.

Ο αλ Κίρμπι παραδέχτηκε ότι στο έδαφος της Υεμένης παρατηρείται τον τελευταίο καιρό αναθέρμανση της δραστηριότητας της αλ Κάιντα. Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι με βάση τις πληροφορίες των υεμενίτικων υπηρεσιών, δύο από τα ηγετικά στελέχη του παρακλαδιού της «αλ Κάιντα» στη χώρα προέρχονται από το Γκουαντάναμο και πρόκειται για τους Σαΐντ αλ Σχίχρι και Αμπού αλ Χάρεθ Μουχάμαντ αλ Ούφι, Υεμενίτη και Σαουδάραβα αντιστοίχως. Χαρακτήρισε, όμως, «υπερβολικές» τις περισσότερες δηλώσεις Αμερικανών και άλλων δυτικών αξιωματούχων, οι οποίοι κινδυνολογούν μιλώντας για «πλήρη αναβίωση της τρομοκρατικής δράσης» και για «δεκάδες σενάρια επιθέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ