Κυριακή 3 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολοι γνώριζαν το πρόβλημα

Μιλά στον «Ρ» ο Σπύρος Παυλίδης, καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν περιορίζονται εδώ, αφού είναι γεγονός ότι γνώριζαν εδώ και δεκαετίες το πρόβλημα με την αστάθεια των πετρωμάτων στην περιοχή των Τεμπών, αλλά δεν έκαναν καμία κίνηση για την άρση της επικινδυνότητας στο πιο «φονικό» αυτό τμήμα της εθνικής οδού, περιμένοντας τους ...«μεσίες» ιδιώτες.

«Πρόκειται για ένα δρόμο που έχει γίνει πριν από 50 χρόνια χωρίς τις σύγχρονες προδιαγραφές, με κατακερματισμένα πετρώματα, με φυσική διάβρωση. Οι γεωλόγοι έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια το πρόβλημα στα Τέμπη, ενώ έχουν γίνει μελέτες και προτάσεις από το ΙΓΜΕ και άλλους», επισημαίνει στον «Ρ» ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρος Παυλίδης. «Αλλωστε - συνεχίζει - είχαμε προβλήματα με πτώσεις βράχων τόσο τη διετία 2001 - 2002, όσο και το 2007».

Οσον αφορά το ποια μέθοδος θα ακολουθηθεί για την άρση της επικινδυνότητας στο οδικό αυτό τμήμα της κοιλάδας των Τεμπών, ο καθηγητής επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. «Εμείς τονίζουμε - απαντά - ότι πρέπει πρώτα να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των γεωλόγων, στη συνέχεια των μηχανικών που θα προτείνουν τις αναγκαίες λύσεις και ύστερα το υπουργείο Υποδομών να αποφασίσει. Μόνο που εδώ πρόκειται για σύμβαση παραχώρησης. Και επομένως η εταιρεία θα κάνει και τις μελέτες και αυτή είναι που θα αποφασίσει».

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τίθεται το ερώτημα: Η ιδιωτική επιχείρηση θα αποφασίσει άραγε με βάση την ανάγκη για προστασία του λαού, ή με βάση το συμφέρον της για λιγότερο κόστος; Να λοιπόν άλλη μία παρενέργεια των συμβάσεων παραχώρησης τύπου ΣΔΙΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ