Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητικό... «κρυφτό» με τις «τρελές αγελάδες»

Με μισόλογα απάντησε χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης σε κρίσιμο ερώτημα που του απευθύνεται από δημοσιογράφους εδώ και πολλές μέρες αναφορικά με το αν υπάρχει πρόβλημα «τρελών αγελάδων» στην Ελλάδα και την πορεία του εγχώριου προγράμματος επιτήρησης της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών.

Ο υφυπουργός ανέφερε για άλλη μια φορά χτες ότι στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα πρόβλημα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, αλλά όταν ρωτήθηκε πώς διασφαλίζεται αυτό και ποια είναι τα στοιχεία των ελέγχων άρχισε να τα... «μασάει». Η ΕΕ το 1997 αποφάσισε να ξεκινήσει ένα μίνιμουμ δειγματοληπτικό πρόγραμμα επιτήρησης της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών για λόγους μάλλον καθησυχασμού των καταναλωτών και προστασίας των ευρω - βιομηχανιών κρέατος. Ομως, με βάση τα λεγόμενα του υφυπουργού Γεωργίας και αυτό ακόμα δεν εφαρμόστηκε επακριβώς στην Ελλάδα. Ο Φ. Χατζημιχάλης, επιχειρώντας να «πείσει» ότι οι ελάχιστοι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται, ανέφερε ότι το 1999 εξετάστηκαν 1.000 ζώα. Μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων, φάνηκε ότι το δείγμα αυτό βγήκε διά της μεθόδου του οπτικού αποκλεισμού (δηλαδή εκλέχτηκε αν υπάρχουν εμφανή νευρολογικά συμπτώματα σε βοοειδή). Η συνέχεια, όμως, ήταν ακόμα πιο απογοητευτική, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα του υφυπουργού: Από τα 1.000 ζώα, ξαναεξετάστηκαν -άγνωστο πώς- τα 500, από αυτά σφαγήκανε τα 287 και τελικά εξετάστηκαν εργαστηριακά τα 20 (!) από τα οποία (20) δε βρέθηκε κανένα άρρωστο ζώο. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι το σύνολο το βοοειδών στην Ελλάδα φτάνει τις 600.000.

Πέρα από την αδυναμία, σκόπιμη ή μη, του υφυπουργού να δώσει συγκεκριμένες και πειστικές εξηγήσεις για το θέμα αυτό, προκύπτει ζήτημα ελέγχου της ύπαρξης ή όχι «τρελών αγελάδων» στην Ελλάδα. Και το ενδεχόμενο να υπάρχει ή να προκύψει πρόβλημα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών στην Ελλάδα, ελλοχεύει όχι τόσο για τα αμιγώς ντόπια ζώα, αλλά κυρίως για τα ζώα αναπαραγωγής, καθώς και πάχυνσης - σφαγής, που εισάγονται μαζικά από χώρες της ΕΕ και στη συνέχεια «ελληνοποιούνται». Και επ' αυτού η κυβέρνηση επιμένει... να μην κάνει τίποτα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ