Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Εμπαιγμός καταναλωτών και κτηνοτρόφων

Χτες ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης έκανε  μια ψευτο-σύσκεψη  με μοναδικό σκοπό να ακουστούν  οι συνήθεις... δηλώσεις περί εντατικοποίησης των ελέχγων και στήριξης της κτηνοτροφίας 

Αλλη μια σύσκεψη δημιουργίας εντυπώσεων, με αποδέκτες καταναλωτές και κτηνοτρόφους, έγινε χτες στο υπουργείο Γεωργίας, με αφορμή το θόρυβο που ξεσηκώθηκε το τελευταίο διάστημα με τις «τρελές αγελάδες». Ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης συζήτησε χτες με εκπροσώπους των κτηνοτροφικών - πτηνοτροφικών οργανώσεων και εκπροσώπους, των επιχειρήσεων ζωοτροφών, σφαγείων και κρεοπωλών, το πρόβλημα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών που πλήττει την ΕΕ και τις συνέπειές του στη χώρα μας. Επί της ουσίας όμως δε βγήκε τίποτα ούτε προς όφελος των καταναλωτών, ούτε των κτηνοτρόφων - πτηνοτρόφων.

Αυτό συμπεραίνεται και από τις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά τη σύσκεψη. Πρώτος και καλύτερος ο υφυπουργός που δήλωσε ότι στη σύσκεψη συμφωνήθηκε: Η διαρκής πλήρης ενημέρωση των πολιτών για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών. Η προσπάθεια διατήρησης και ενίσχυσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων. Η εντατικοποίηση των ελέγχων. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Μα καλά, χρειάστηκε να γίνει ολόκληρη σύσκεψη για να ανακοινώσει ό,τι ανακοίνωσε -δηλαδή τίποτα- χτες ο υφυπουργός Γεωργίας; Και ακολούθως προκύπτει κι ένα δεύτερο ερώτημα: Οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών οργανώσεων, έφυγαν ικανοποιημένοι από σύσκεψη που είχε αποτελέσματα σαν και αυτά που διαφαίνονται από τις δηλώσεις του υφυπουργού;

Η κοροϊδία πάντως, όσον αφορά τους κτηνοτρόφους, είχε και συνέχεια: Ο υφυπουργός Γεωργίας δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο έχει σταθερή δράση για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, την αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής και της ανάδειξης βιολογικών και ονομασίας προέλευσης, προϊόντων. Βέβαια δεν εξήγησε συγκεκριμένα πως θα γίνει αυτό, παρά μόνο κάτι είπε για τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ... Το θέμα όμως είναι ότι και όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στήριζαν... την κτηνοτροφία, αλλά παραδόξως... η κτηνοτροφική παραγωγή και το εισόδημα των κτηνοτρόφων συρρικνώνονται χρόνο με το χρόνο. Εκτός αυτών, ο Φ. Χατζημιχάλης δε διευκρίνισε πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας όταν η ίδια η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στις Βρυξέλλες για επιβολή περιοριστικών ποσοστώσεων στη βοοτροφία και αιγοπροβατοτροφία.

Επιπλέον η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί μια πολιτική που καθιστά την Ελλάδα έναν πολύ καλό πελάτη των κτηνοτροφικών προϊόντων των χωρών της ΕΕ, αλλά και της Αμερικής. Και η εγκληματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, τόσο στον τομέα των ελέγχων, όσο και στον τομέα της στήριξης της εγχώριας κτηνοτροφικής πολιτικής, φαίνεται ότι επιχειρείται να συγκαλυφτεί με ανέξοδες δηλώσεις και ανούσιες συσκέψεις σαν και τη χτεσινή. Ομως το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας δε δείχνουν να πολυνοιάζονται για τα επιπρόσθετα πλήγματα που μπορεί να επιφέρουν οι «τρελές αγελάδες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή ό,τι άλλο προκύψει ακόμα, στην ελληνική κτηνοτροφία. Γιατί καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του τύπου ότι στη χώρα μας δεν έχει εντοπιστεί ακόμα κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, μάλλον ανησυχία προκαλούν. Αλλωστε είναι γνωστό ότι δεν είναι και πολύ δύσκολο στους μηχανισμούς των πολυεθνικών της ΕΕ και των ΗΠΑ, να δυσφημίσουν ανεπανόρθωτα την ελληνική κτηνοτροφία, μιας και η κυβέρνηση ακολουθώντας χρόνια τώρα την ίδια απαράδεκτη πολιτική, δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο διαφύλαξης της ντόπιας παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ