Τρίτη 5 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ»
Ελιγμοί και «συνεννοήσεις»

Στις 20 Γενάρη θα αποσταλεί τελικά στην ΕΕ, καθώς αύριο φτάνουν στην Αθήνα κλιμάκια της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Τις ειλημμένες αποφάσεις για την ολομέτωπη επίθεση στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, αλλά και το λαϊκό εισόδημα, ετοιμάζεται να συμπεριλάβει στο «πρόγραμμα σταθερότητας» η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ.

Σαφής πρόθεση της κυβέρνησης είναι, μέσα από το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης», μαζί με την επιβολή μιας σκληρής πολιτικής λιτότητας να δρομολογηθούν και όλες οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, έτσι όπως έχουν συμφωνηθεί και στο πλαίσιο της ΕΕ. «Είμαστε έτοιμοι για να προωθήσουμε, να υλοποιήσουμε τις μεγάλες τομές που χρειάζεται η χώρα μας», ανέφερε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης, να εναρμονιστεί με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις που έχει συνυπογράψει, είναι το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο δεν απέστειλε χτες το προσχέδιο του «προγράμματος σταθερότητας» στις Βρυξέλλες.

Μπορεί η κυβέρνηση να δήλωνε χτες ότι δεν υπήρχε τέτοιος «προγραμματισμός» και ότι «δεν έχει αναβληθεί η αποστολή», αλλά όλες οι ενδείξεις και οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το κυβερνητικό επιτελείο ήθελε πριν την αποστολή να έχει την έγκριση από το κοινό κλιμάκιο Κομισιόν και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που από αύριο θα βρίσκονται στην Αθήνα. «Υπάρχει στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουμε να μας απορρίψουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία», δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης των επιτροπών της Κομισιόν, στα μέσα Γενάρη, σύμφωνα με τον Γ. Πεταλωτή «θα πραγματοποιηθεί Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα εγκρίνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και στις 20 Ιανουαρίου θα αποσταλεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στο τέλος Ιανουαρίου να υποβληθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Εξάλλου, και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το θέμα της αύξησης του συντελεστή του ΦΠΑ. Ενώ αρχικά ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση για αύξηση του ΦΠΑ», στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικότητα, η οποία είναι στυγνή. Πραγματικότητα διαφορετική από αυτήν που περιμέναμε να βρούμε».

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης, με θέμα την οικονομία και την κατάρτιση του προγράμματος σταθερότητας. Στο επίπεδο της αποπροσανατολιστικής προπαγάνδας, χτες συνεχίστηκαν οι δήθεν διαφορετικές τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης, που στόχο έχουν να θολώσουν τα νερά. Συγκεκριμένα, η Β. Παπανδρέου με συνέντευξή της στα ΝΕΑ υποστήριξε ότι τα μέτρα έπρεπε να «είχαν προχωρήσει πιο γρήγορα», ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος υποστήριζε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να υπαναχωρήσει από τις προεκλογικές της εξαγγελίες. Ο Γ. Πεταλωτής, πάντως, τόνισε ότι στην κυβέρνηση «υπάρχει μία γραμμή, υπάρχει μία πολιτική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Γκρίνιες» για τη στάση απέναντι στην «κεντροαριστερά» (2013-12-17 00:00:00.0)
Μεθοδικές κινήσεις για πιο επιθετική συναίνεση (2011-05-14 00:00:00.0)
Με ψευτοδιλήμματα εκβιάζει τους εργαζόμενους (2010-04-21 00:00:00.0)
Χρήμα, προνόμια και δημόσια περιουσία στους επιχειρηματίες (2010-01-28 00:00:00.0)
Εκβιάζουν με τον μπαμπούλα της αποδέσμευσης (2010-01-26 00:00:00.0)
Να μην εφαρμοστεί η «αντιπυραυλική ομπρέλα» (2001-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ