Τρίτη 5 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ
Την πληρώνουν οι φτωχοί

ΓΟΥΕΛΙΓΚΤΟΝ, ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ, ΠΕΚΙΝΟ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν το σύνολο σχεδόν της υφηλίου, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και να σημειωθούν σοβαρές υλικές καταστροφές. Δείγμα και αυτό της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης που πληρώνουν οι φτωχοί.

Περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη βόρεια Ινδία, λόγω του ψύχους. Σύμφωνα με τις αρχές, η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν άστεγοι, που δεν άντεξαν τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και ηλικιωμένοι. Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, στην Πουντζάμπ και τη Χαριάνα. Στην Ινδία τα καταφύγια για τους αστέγους είναι ελάχιστα, ενώ η φτώχεια πλήττει τεράστια τμήματα του πληθυσμού, με αποτέλεσμα οι συνέπειες του ψύχους να είναι ακόμα πιο αισθητές.

Οι χειρότερες χιονοπτώσεις της νεότερης ιστορίας λαμβάνουν χώρα στη Νότια Κορέα, με το χιόνι να φτάνει τους 28 πόντους και να παραλύει τα πάντα στη Σεούλ. Χιλιάδες στρατιώτες και εργάτες έχουν επιστρατευθεί προκειμένου να καθαρίσουν την πρωτεύουσα της χώρας και να μπορέσει να λειτουργήσει τις βασικές της υπηρεσίες.

Συνολικά 85 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, κυρίως στις παραγκουπόλεις, εξαιτίας των κατολισθήσεων που προκάλεσαν καταρρεύσεις σπιτιών και των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων οι οποίες πλήττουν επί μέρες διάφορες περιοχές του Ρίο ντε Τζανέιρο και της νοτιοανατολικής Βραζιλίας.

Δριμύ ψύχος και χιονοπτώσεις σημειώνονται στην Κίνα, με τη μετεωρολογική υπηρεσία να σημειώνει ότι θα συνεχίσουν και το επόμενο 48ωρο προκαλώντας επίσης σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις μετακινήσεις και τα αεροδρόμια, ενώ έχει σημάνει πορτοκαλής συναγερμός.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις κεντρικές - δυτικές περιοχές των ΗΠΑ, ενώ στις ελβετικές Αλπεις πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν λόγω χιονοστιβάδας το Σαββατοκύριακο. Δυσκολίες έχουν και αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Βρετανία.

Σεισμός προκάλεσε τσουνάμι στα νησιά του Σολομώντα χτες, με αποτέλεσμα ένα χωριό τουλάχιστον να καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ αποφεύχθηκαν μέχρι στιγμής οι ανθρώπινες απώλειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ