Τρίτη 5 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Προετοιμασία κλίματος για επέμβαση;

ΣΑΝΑ'Α - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η Ουάσιγκτον «δε σκοπεύει, τουλάχιστον προς το παρόν, ν' ανοίξει δεύτερο μέτωπο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στην Υεμένη, ούτε ν' αποστείλει στρατεύματα» διαβεβαίωνε ο σύμβουλος του Προέδρου Ομπάμα, Τζον Μπρέναν. Εντούτοις, τις «διαβεβαιώσεις» του υπέσκαπτε η προειδοποίηση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ότι «η κατάσταση στην Υεμένη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και θα πρέπει άμεσα ν' αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά».

Οπως και να έχει, όλα τα βλέμματα μοιάζουν να είναι στραμμένα στη φτωχή αυτή χώρα της αραβικής χερσονήσου. Η ηγεσία της, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Αμπού Μπακρ αλ Κούρμπι υποστήριζε ότι «η Υεμένη έχει τη δυνατότητα ν' αντιμετωπίσει την απειλή της "αλ Κάιντα" και ότι χρειάζεται μόνο οικονομική υποστήριξη και κατάλληλη εκπαίδευση των δυνάμεών της». Ο αλ Κούρμπι, μάλιστα, διαρρήγνυε τα ιμάτιά του ότι η Υεμένη «δεν είναι Αφγανιστάν και δεν πρόκειται να γίνει. Δε χρειάζονται ξένα στρατεύματα στη χώρα».

Τη στήριξή του στην ηγεσία της Υεμένης εξέφρασε ο Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, επικεφαλής της διοίκησης των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου. Ο Πετρέους εξέφρασε «ικανοποίηση» για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και δεσμεύτηκε στον Πρόεδρο Σάλεχ, με τον οποίο συναντήθηκε, ότι θα λάβει τη χρηματική, εξοπλιστική και εκπαιδευτική βοήθεια που ζήτησε.

Για ενίσχυση της κοινής βοήθειας προς την Υεμένη διά μέσου ποικίλων προγραμμάτων συμφώνησαν η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο. Μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός πρότεινε να διεξαχθεί διεθνής σύνοδος για την κατάσταση στην Υεμένη και την, εκεί, δυναμική επανεμφάνιση της «αλ Κάιντα» στο Λονδίνο, στις 28 Γενάρη. Την πρόταση εξήρε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν.

Επί του «πρακτέου»

Επιπλέον στρατεύματα και ειδικές δυνάμεις έχει αναπτύξει από το Σαββατοκύριακο η υεμενίτικη κυβέρνηση στις ανατολικές επαρχίες αλ Μπάιντα, Αμπγιάν και Τσάμπγουα, όπου εντοπίζεται και η κύρια δραστηριότητα των ισλαμιστών μαχητών που διατείνονται ότι πρόσκεινται στην «αλ Κάιντα». Οπως ανακοινώθηκε, χτες, επισήμως, άλλοι δύο ισλαμιστές μαχητές σκοτώθηκαν σε επίγεια επιδρομή στις προαναφερόμενες περιοχές, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι υεμενίτικες αρχές φέρονται να έχουν τεθεί σε ακόμη μεγαλύτερο συναγερμό μετά την ανακοίνωση της ισλαμιστικής οργάνωσης «αλ Σαμπάαμπ» της Σομαλίας ότι «είναι έτοιμη ν' αποστείλει ενισχύσεις στους αδελφούς της Υεμένης». Τα λόγια αυτά αποδίδονται στον ηγέτη της οργάνωσης Σεΐκ Μουχτάρ Ρόμπου Αμπού Μανσούρ κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς «νεοσύλλεκτους». Η «αλ Σαμπάαμπ» ελέγχει μεγάλο μέρος της Νότιας και Κεντρικής Σομαλίας όπως και της πρωτεύουσας Μογκαντίσου και βρίσκεται σε αλλεπάλληλες συγκρούσεις με τα αδύναμα κυβερνητικά στρατεύματα και τους άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης που έχει αναπτύξει η Αφρικανική Ενωση.

Προς το παρόν, πάντως, δε λειτουργούν οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας και της Τσεχίας στην υεμενίτικη πρωτεύουσα, για λόγους ασφαλείας, ενώ δε δέχονται κοινό οι πρεσβείες της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ο σύμβουλος του Ομπάμα, Μπρέναν, υποστήριξε πως «υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση κατά στόχου στη Σάνα'α».

Τα «μέτωπα» του βορρά και του νότου

«Ετοιμοι» για εκεχειρία δήλωναν από την πλευρά τους οι σιίτες ένοπλοι Χούθι, που εδώ και μήνες μάχονται με τα κυβερνητικά στρατεύματα στο βορρά της χώρας. Εθεσαν ως όρο τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον τους, ενώ κατήγγειλαν νέες σαουδαραβικές αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων στη Βόρεια Υεμένη, αναφέροντας 16 αμάχους νεκρούς. Την πληροφορία εννοείται ότι δεν επιβεβαίωσε η Σ. Αραβία ή η υεμενίτικη κυβέρνηση.

Συγκρούσεις, όμως, σημειώθηκαν και στο λιμάνι του Αντεν, στο νότο, όταν ο στρατός επιχείρησε διά της βίας να διαλύσει συγκέντρωση του αυτονομιστικού κινήματος του νότου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σκοτώθηκε ένας στρατιώτης και τραυματίστηκαν τρεις πολίτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη «υποστήριξης» της Κλίντον (2011-01-12 00:00:00.0)
Πληθαίνουν τα σενάρια παρέμβασης της CIA (2010-11-04 00:00:00.0)
Τρομολαγνικές απειλές από την «αλ Κάιντα» (2010-02-09 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί με «άρωμα τρομοκρατίας» (2010-01-03 00:00:00.0)
«Εκκληση» για περισσότερη «αντι-τρομοκρατική» βοήθεια (2009-12-30 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι αεροπορικές επιδρομές (2009-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ