Παρασκευή 8 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ο σύντροφος Ανέστης Προυσανίδης

Στις 2 Γενάρη «έφυγε» πλήρης ημερών σε ηλικία 96 χρόνων ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του αγροτικού κινήματος της Πέλλας σ. ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ και κηδεύτηκε την επομένη με πολιτική κηδεία στο Λιποχώρι - Πέλλας.

Ο σ. Ανέστης Προυσανίδης , γεννήθηκε το 1914 στο χωριό Κεσέλ της περιοχής Καρς του Καυκάσου , προσφυγόπουλο του Πόντου ρίζωσε - μετά τον αναγκαστικό ξεριζωμό του 1918 - στα φιλόξενα μέρη της Μακεδονίας, στο Λιποχώρι του Νομού Πέλλας. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ, πριν από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου του Μεταξά, το 1935 . Πολέμησε κατά του Ιταλικού και Γερμανικού φασισμού μέσα από το ΕΑΜ. Κυνηγήθηκε από το εμφυλιοπολεμικό καθεστώς.

Ο σ. Ανέστης πρωτοστάτησε στο συνεταιριστικό κίνημα της περιοχής από το 1960 με τη δημιουργία του Αγρ. Συνεταιρισμού στο Λιποχώρι. Οι αγρότες της περιοχής τον ανέδειξαν σε πολλά Διοικητικά Συμβούλια μέχρι και το ΔΣ της ΕΑΣ Εδεσσας. Ηταν υπόδειγμα οικογενειάρχη.

Τον μπάρμπα - Ανέστη δεν άφησε σε ησυχία ούτε η χούντα που, θεωρώντας τον επικίνδυνο, τον έστειλε στα Γιούρα και τη Λέρο. Με τη μεταπολίτευση, συνέχισε στο αγροτικό κίνημα και διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος της ΟΑΣ ν. Πέλλας, στη δημιουργία της οποίας πρωτοστάτησε. Εχαιρε της καθολικής εκτίμησης.

Στην 75χρονη κομματική του ζωή ο σ. Ανέστης αναδείχτηκε σε πολλές υπεύθυνες θέσεις, Γραμματέας της ΚΟΒ του Λιποχωρίου και για πολλά χρόνια μέλος της ΝΕ Πέλλας του Κόμματος.

Στην τελετή της πολιτικής του κηδείας τον αποχαιρέτησε από μέρους του Κόμματος ο Γραμματέας της ΝΕ Ουγγρίνος Αλέκος , ο Δήμαρχος Σκύδρας Χοΐδης Γιώργος , ο γιος του Ιορδάνης και από τα εγγόνια του ο Μάνος Κανάκης.

Στην μνήμη του, οι σύντροφοι της ΝΕ Πέλλας και της ΚΟΒ Λιποχωρίου προσφέρουν, σύμφωνα και με την επιθυμία του για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, 350 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ