Παρασκευή 8 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΜΟΣ
Καταγγελία για αστυνομική βία σε βάρος 4 μαθητών

Θύματα αστυνομικής βίας καταγγέλλουν ότι έπεσαν τέσσερις μαθητές Λυκείου στην Πάτμο, επειδή αστυνομικοί τούς θεώρησαν ύποπτους για ζημιές που είχαν προκληθεί σε δίκυκλο συναδέλφου τους. Στο πλαίσιο της προσαγωγής τους (σ.σ. το γεγονός σημειώθηκε τον περσινό Σεπτέμβρη), ανάγκασαν δύο από αυτούς να ξεγυμνωθούν μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Για την υπόθεση έχει διαταχθεί προκαταρκτική διοικητική εξέταση, προκειμένου να εξακριβωθούν εάν ισχύουν τα όσα καταγγέλλουν οι μαθητές και οι γονείς τους και να αποφασιστεί εάν θα ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος των εμπλεκομένων αστυνομικών.

Οι τέσσερις μαθητές, όπως αναφέρεται στις μηνύσεις τους, έπιναν τον καφέ τους, όταν τους πλησίασαν οι αστυνομικοί ζητώντας να τους ακολουθήσουν. Μόλις έφτασαν στο τμήμα, τους άσκησαν ψυχολογική βία, δύο μάλιστα από τα παιδιά υποστηρίζουν ότι τους ανάγκασαν να γδυθούν. Ενας από τους ανήλικους καταγγέλλει στη μήνυσή του πως κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του: «όσο περνούσε η ώρα και δεν κατάφερναν να μου αποσπάσουν ομολογία τόσο πιο αφόρητη γινόταν η σωματική και ψυχολογική βία που ασκούσαν οι αστυνομικοί πάνω μου. Ο ένας κόλλησε το κεφάλι μου στον τοίχο και ενώ με έσφιγγε στο λαιμό με χτυπούσε με γροθιές». Επίσης, ο μαθητής καταγγέλλει στην ίδια μήνυση ότι ο δράστης τον απειλούσε να ομολογήσει αλλιώς «θα σε βάλω κάτω με τους Πακιστανούς και να δούμε αύριο αν θα ομολογήσεις ή όχι. Για να ολοκληρώσουν το βασανιστικό εξευτελισμό μου, αξίωσαν να γδυθώ ολοκληρωτικά. Το έκανα νιώθοντας ένα μηδενικό».

Οι μαθητές και οι γονείς τους ζητούν να ασκηθεί σε βάρος τεσσάρων αστυνομικών δίωξη για βασανιστήρια, παράβαση καθήκοντος, απρόκλητη εξύβριση και κακόβουλη βλασφημία, ενώ έχουν ενημερώσει και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία διοικητικά μέτρα για τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς. Ηδη η υπόθεση ερευνάται από τον εισαγγελέα της Κω.

Το περιστατικό αυτό προστίθεται στον κατάλογο των κρουσμάτων αστυνομικής αυθαιρεσίας. Τα τελευταία εξακολουθούν να πληθαίνουν παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για «την πάταξή τους και την ίδρυση υπηρεσίας όπου θα υποβάλλονται οι σχετικές καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας από αστυνομικούς». Τα «μέτρα» προσπαθούν να καλύψουν την ουσία του προβλήματος που είναι η ένταση των μέτρων αστυνομοκρατίας, τα οποία υλοποιεί η κυβέρνηση με πρόσχημα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ