Παρασκευή 8 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Παρέμβαση ΡΑΕ για «άνοιγμα» εισαγωγών

«Αέρα στα πανιά» της «απελευθέρωσης» της αγοράς φυσικού αερίου αποτελεί επιστολή του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Σ. Σιμόπουλου, ο οποίος μεταφέρει την θέση της Αρχής σχετικά με την δυνατότητα πρόσβασης τρίτων στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας.

Το πρόβλημα προέκυψε πριν από μερικές βδομάδες, όταν ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ μέσω της «Αλουμίνον ΑΕ» παρήγγειλε ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου από ιταλική εταιρεία και όχι από τη ΔΕΠΑ που είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής της εταιρείας. Στη συνέχεια ανακοίνωσε την σύμπραξή του με την ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ για σύσταση κοινής εταιρείας που θα εισάγει και θα εμπορεύεται φυσικό αέριο. Τελικά το φορτίο ήρθε και έφυγε, αφού δεν μεταφορτώθηκε στην Ρεβυθούσα, καθώς προέκυψαν νομικά εμπόδια από τη νομική υπηρεσία της ΔΕΣΦΑ (με τη διοίκησή της να δηλώνει ότι δεν συντρέχει πρόβλημα!) σε σχέση με την τιμολόγηση αποθήκευσης της συγκεκριμένης ποσότητας. Κρίθηκε ότι ο εισαγωγέας ήταν εποχιακός χρήστης και δεν μπορούσε να τιμολογηθεί κατ' αναλογία με την ΔΕΠΑ, ώστε να προκύψει νόμιμη τιμή.

Η ΡΑΕ έρχεται να λύσει το «πρόβλημα» λέγοντας ότι η «Αλουμίνιον ΑΕ» προφανώς «δεν εμφανίζει εποχικό προφίλ». Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να διευκολύνει την επόμενη εισαγωγή των δύο ομίλων, που έχει προαναγγελθεί με διαρροές στον Τύπο. Χτες εξάλλου, δεν έλειψαν πληροφορίες που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης αγωγών για το προηγούμενο περιστατικό, κάτι που μπορεί να εκτιμηθεί ως προειδοποίηση ενόψει της επόμενης προσπάθειας εισαγωγής. Σε κάθε περίπτωση, τα λαϊκά νοικοκυριά δεν έχουν κανένα όφελος από τις συγκρούσεις αυτές, που στόχο έχουν να διαμορφώσουν τη νέα αγορά που θα κουμαντάρουν οι ιδιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ