Σάββατο 9 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Βάζουν μπρος τη δημιουργία χαφιέδικων μηχανισμών

Το πρώτο βήμα για την «καθιέρωση της συμμετοχικότητας στην άσκηση της αντεγκληματικής πολιτικής» με τη «συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών αστυνομικού ενδιαφέροντος από τους τοπικούς φορείς» πραγματοποίησε, χτες, η κυβέρνηση. Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «σφυρηλατήθηκε» το «ενιαίο μέτωπο του υπουργείου και της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά της εγκληματικότητας».

Στην ουσία επιχειρείται, με πρόσχημα την εγκληματικότητα, η καθιέρωση της λεγόμενης συμμετοχικότητας στην καταστολή και η δημιουργία «προθύμων πολιτών», που θα συνεργάζονται πιο στενά και χωρίς ενδοιασμούς με τις αρχές ασφαλείας. Και έχουν στόχο τη δημιουργία σε μαζική κλίμακα συνεργατών της Ασφάλειας, χαφιέδων, παντού. Στους δήμους, στους μαζικούς φορείς, στη γειτονιά, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς. Σημειώνεται ότι τέτοια μέτρα προβλέπονται από νόμους και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ολα όσα συνδέουν τη δράση της Ασφάλειας με τους δήμους έχουν συμφωνηθεί και στα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις ηγεσίες που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Και, βέβαια, όλα αυτά είναι μέτρα στο πλαίσιο της υλοποίησης της πολιτικής της προληπτικής καταστολής, που αποτελεί τμήμα της πολιτικής εσωτερικής ασφάλειας της κυβέρνησης. Μιας πολιτικής η οποία στοχεύει να χτυπήσει τη λαϊκή πάλη και ριζοσπαστικοποίηση και τη δράση του λαϊκού κινήματος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά, ο νομάρχης Αθήνας, Γιάννης Σγουρός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, και 47 δήμαρχοι του λεκανοπεδίου Αττικής. Αντίστοιχες συσκέψεις και με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς φορείς θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν η εφαρμογή του θεσμού του «αστυνομικού της γειτονιάς», η λειτουργία των πρότυπων αστυνομικών τμημάτων και η ενεργοποίηση των τοπικών συμβουλίων πρόληψης παραβατικότητας. Σύμφωνα με τη σχετική αστυνομική διαταγή για τον «αστυνομικό της γειτονιάς», αυτός «...γενικά επιδιώκει τη διείσδυση και την ενσωμάτωσή του στην τοπική κοινωνία, ώστε να αποτελέσει μέρος της καθημερινής ζωής των πολιτών, να γνωρίσει καλύτερα οποιοδήποτε χαρακτηριστικό του χώρου που επιτηρεί και να μετατραπεί τελικά σε "πρώτη κεραία" της γειτονιάς». Με άλλα λόγια, θέλουν να δημιουργήσουν συνείδηση στο λαό τέτοια που να θεωρεί αναγκαία την καθημερινή συνεργασία με τις κατασταλτικές δυνάμεις.

Οσον αφορά στα τοπικά συμβούλια πρόληψης παραβατικότητας θα συστήνονται και θα λειτουργούν με απόφαση του δημάρχου μετά από πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου, όμως τα γενικότερα θέματα που αφορούν στη συγκρότηση, οργάνωση και λειτουργία και τη συνεργασία τους με τις αρμόδιες αρχές και φορείς, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Στα συμβούλια μετέχουν και αστυνομικοί εν ενεργεία που ορίζονται με απόφαση του τοπικού αστυνομικού διοικητή και οι συνεδριάσεις τους ανακοινώνονται υποχρεωτικά στην τοπική αστυνομική αρχή. Στην ουσία αποτελούν το πρόσχημα για να ενισχυθεί η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής δημόσιας τάξης και μέσα από τους ΟΤΑ.

Τα 21 πρότυπα αστυνομικά τμήματα θα ενισχυθούν σε προσωπικό και θα εκσυγχρονιστούν. Πρόκειται για υπηρεσίες που λειτουργούν «σε περιοχές που εμφανίζουν ιδιαίτερες παραβατικές συμπεριφορές, φιλοξενούν πολλούς μετανάστες κι άρα υπάρχουν πολλές συγκρούσεις». Σε αυτά θα λειτουργήσει και η μέθοδος της ηλεκτρονικής χαρτογράφησης της εγκληματικότητας «μέσω του δικτύου Police on line και με εργαλείο το γεωγραφικό σύστημα χαρτογράφησης της εγκληματικότητας, το λεγόμενο GIS».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκαν επιφυλάξεις από ορισμένους δημάρχους για τα τοπικά συμβούλια, αφού έχουν σημειωθεί αντιδράσεις από κόμματα και παρατάξεις και έτσι έχει δημιουργηθεί κλίμα καχυποψίας γι' αυτόν το θεσμό από πολλούς πολίτες. Κάποιοι δήμαρχοι ζήτησαν κίνητρα για όσους συμμετάσχουν σε αυτά, ενώ στη μεγάλη πλειοψηφία τους έκριναν θετικό τον «αστυνομικό της γειτονιάς», προσθέτοντας ότι στις περιπολίες τους θα πρέπει να συνοδεύονται από δημοτικούς αστυνομικούς. Ζήτησαν περισσότερες αρμοδιότητες για τις δημοτικές αστυνομίες και τον εξοπλισμό τους με αμυντικά μέσα.

Εξάλλου, οι ένστολοι αστυνομικοί θα φέρουν στο εξής τα διακριτικά τους, δηλαδή τον αναγνωριστικό αριθμό του μητρώου τους στις επωμίδες. Σε ό,τι αφορά τους αστυνομικούς των ΜΑΤ, τα στοιχεία τους θα αναγράφονται στο προστατευτικό κράνος τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ