Κυριακή 10 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι εφοπλιστές και η ... κρίση

Μπορεί η οικονομική κρίση να χτυπάει αλύπητα τους εργαζόμενους της χώρας, για το μεγάλο κεφάλαιο, όμως, η εποχή αυτή είναι «ευκαιριών» για επενδύσεις. Για παράδειγμα, οι Ελληνες εφοπλιστές αναδεικνύονται σε «πρωταθλητές κόσμου» το 2009 στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων, που τα βρίσκουν σε τιμές ευκαιρίας, ακόμη και στο 50% της αξίας τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ναυλομεσιτικών οίκων, οι Ελληνες εφοπλιστές αγόρασαν το 2009 συνολικά 164 μεταχειρισμένα πλοία (μεταξύ αυτών 117 μεταφοράς ξηρού φορτίου, 32 δεξαμενόπλοια και 10 μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων), διαθέτοντας συνολικά 3,16 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεύτερες στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων αναδείχτηκαν οι κινεζικές ναυτιλιακές εταιρείες που δαπάνησαν 2,79 δισ. δολάρια, ενώ ακολουθούν οι Νορβηγοί εφοπλιστές (αγόρασαν μεταχειρισμένα πλοία αξίας 650 εκατ. δολαρίων) και οι Τούρκοι εφοπλιστές (διέθεσαν 520 εκατ. δολάρια).

Μη ρωτήσει κανείς πού βρήκαν τα λεφτά. Πρόκειται, φυσικά, για προϊόν του μόχθου των χιλιάδων ναυτικών που θαλασσοπνίγονται όλα αυτά τα χρόνια οργώνοντας τα πελάγη της γης. Αυτοί οδηγούνται στην ανεργία, λόγω ...κρίσης, ενώ οι εφοπλιστές δεν ξέρουν τι να κάνουν τα κέρδη που αποκόμισαν και αγοράζουν μεταχειρισμένα πλοία και μάλιστα μαζικά!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ