Τρίτη 12 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Προκαλεί η υπουργός

Προκλητικές δηλώσεις έκανε χτες η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε εκπομπή του ραδιοσταθμού «Θέμα 98,9», αναφερόμενη στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Η υπουργός άρχισε να αναφέρεται σε πολιτικές δυνάμεις και αγρότες «που δε θέλουν να καθίσουν στο τραπέζι της διαβούλευσης», για να καταλήξει στο ΚΚΕ και να πει: «Είναι καταγεγραμμένο. Τα αιτήματα που προτείνει είναι αιτήματα τα οποία είτε θέλουμε δύο προϋπολογισμούς ή θέλουμε να κάνουμε τον αγρότη δημόσιο υπάλληλο». Αλήθεια, τόσο κοστολόγησε η κυρία Μπατζελή τα δίκαια αιτήματα της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς;... Είναι εμφανές πως δεν έχει κάτι πιο σοβαρό να αντιτάξει στην ορθότητα και την καθαρότητα των θέσεων του ΚΚΕ. Και, τελικά, για την κυρία Μπατζελή τι είναι χειρότερο; Να είναι κανείς αγρότης ή δημόσιος υπάλληλος; Η υπουργός λέει ό,τι λέει ανενδοίαστα, αλλά η αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ έχει φέρει τους αγρότες και τους εργαζόμενους σε δεινή θέση, είτε είναι δημόσιοι υπάλληλοι είτε όχι. Και, δυστυχώς, τους επιφυλάσσει ακόμα χειρότερο μέλλον. Κι αν δεν αγωνιστούν πάνε χαμένοι!

Η κυρία Μπατζελή ζητάει, υποτίθεται, διάλογο, αλλά τι λέει για τη θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτατων τιμών, εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες; Τι λέει για την ανάπτυξη μιας αγροτικής παραγωγής με φτηνά και υγιεινά τρόφιμα που θα εξυπηρετεί πριν απ' όλα τις εγχώριες διατροφικές ανάγκες; Επίσης, τι λέει για την προστασία της ντόπιας παραγωγής από την εισαγωγή προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας; Καλεί μήπως την αγροτιά να κάνει διάλογο επί απόψεων σαν κι αυτές που ξεστόμισε χτες στο ραδιόφωνο;: «Εχουμε παραγωγή ελιτίστικη πολλές φορές που είναι μόνο για μπουτίκ. Αυτή την αντίληψη του μπουτίκ ή του ελιτίστικου θα πρέπει να το μεγεθύνουμε, να περάσει σε περισσότερα προϊόντα για να τα βλέπουμε στα σούπερ μάρκετ». Αλήθεια, πόσο είναι η τιμή στο λάδι, πόσο στο σιτάρι, πόσο στο καλαμπόκι και πόσο παραπάνω πληρώνεται η ποιότητα στα αγροτικά προϊόντα, κυρία Μπατζελή;...

Η αγροτιά χρόνο με το χρόνο βρίσκεται όλο και σε πιο άσχημη θέση εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, την οποία εφαρμόζουν απαρέγκλιτα όποιος από ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ βρίσκεται στην κυβέρνηση. Αλλά η κυρία Μπατζελή καλεί τους αγρότες σε ...«κοινωνικό διάλογο», για να συζητήσουν - για παράδειγμα - πόσο θα αυξηθεί η εισφορά στον ΕΛΓΑ και πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη τα όσα αρνητικά μέτρα ψήφισε στον «έλεγχο υγείας της νέας ΚΑΠ» η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και θα εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οσοι πάνε σε τέτοιο διάλογο είναι ή αφελείς ή συνένοχοι. Τα προβλήματα της αγροτιάς θα λυθούν μόνο με αγώνες που προτάσσουν αιτήματα επιβίωσης και προοπτικής, σαν αυτά που θέτει η ΠΑΣΥ. Κι ας μην αρέσουν στην κυβέρνηση και την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αλλωστε, η κυρία Μπατζελή θεωρεί επιτυχημένη την πολιτική της από το πόσο καλά αποκρύπτει τα προβλήματα των αγροτών και τις αιτίες που τα προκαλούν και από το πόσο επιτυχώς συκοφαντεί τους αγώνες των αγροτών και διαστρεβλώνει τα αιτήματά τους. Και φυσικά από το πόσο καλά, και με όσο το δυνατόν μικρότερες αντιδράσεις, εφαρμόζει τις αντιαγροτικές εντολές της ΕΕ, της ΚΑΠ, του ΠΟΕ και των πολυεθνικών. Ετσι, χτες, δήλωσε: «Αυτές οι κινητοποιήσεις είναι και ένα εθιμοτυπικό σύνδρομο». Ομως, όσο ακολουθείται αυτή η αντιαγροτική πολιτική, η αγροτιά θα βρίσκεται στους δρόμους του αγώνα!


Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ