Τρίτη 12 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα σκαριά και τρανταχτές αυξήσεις ΦΠΑ

Συντελεστής - λάστιχο ανάλογα με τον πήχη της επίσημης φτώχειας! Μεθοδεύσεις για «ενιαίο συντελεστή», με αύξηση 6 μονάδες πάνω στα είδη πρώτης ανάγκης!

«Εδώ και τώρα» στην εφαρμογή των πρώτων από τα μέτρα αντιλαϊκής κλιμάκωσης που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σάρκα από τη σάρκα του ΠΣΑ είναι οι αυξήσεις πάνω στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (τσιγάρα και ποτά), η εφαρμογή του οποίου ήδη ξεκίνησε και σημαίνει πρόσθετη φορολογική αφαίμαξη για τα λαϊκά στρώματα ύψους 1 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο. Η συνέχεια προοιωνίζεται ακόμη χειρότερη, με την κυβέρνηση να προλειαίνει το έδαφος για τρανταχτές ανατιμήσεις σε μια σειρά από άλλους φόρους συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ και την άμεση φορολογία για εργατοϋπάλληλους, αυτοαπασχολούμενους, μικρούς ΕΒΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, από κυβερνητικά στελέχη διακινούνται σενάρια βαρύτατης φορολόγησης στα είδη μαζικής λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά.).

Κάθε άλλο παρά τυχαία, η υπουργός Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο για την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή στο 15% για το ΦΠΑ, προοπτική δηλαδή που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 6 εκατοστιαίες μονάδες (15% αντί για 9% σήμερα) στα είδη πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα, φάρμακα, τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ κ.ά.

Η κυβέρνηση θολώνοντας τα νερά με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή σημειώνει ότι «δεν υπάρχει καμία σκέψη για επιβολή ενιαίου φόρου προστιθέμενης αξίας 15%. Δεν υπάρχει πρόταση. Δεν υπάρχει εισήγηση»...

Στο ίδιο μήκος κύματος, κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις τους επιχειρούν να ανακατέψουν την τράπουλα, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώματα. Χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος εξήγγειλε μέχρι και τη διαμόρφωση συντελεστή ΦΠΑ-λάστιχο, ανάλογα και με το πού θα... τοποθετηθεί ο πήχης της φτώχειας, δηλαδή κάτι αντίστοιχο με τις μεθοδεύσεις συρρίκνωσης του αφορολόγητου για μισθωτούς - συνταξιούχους! Σ' αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι η «πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι» και ακόμη ότι η διαφορά (6%) θα επιστέφεται στους «φτωχούς», σε αυτούς που βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο (12.000 ευρώ το χρόνο)!

Σε κάθε περίπτωση μέσα στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και Κομισιόν είναι και η γενικευμένη αύξηση όλων των συντελεστών ΦΠΑ μέχρι και 2 εκατοστιαίες μονάδες. Θέμα χρόνου είναι και οι νέες ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους πάνω στα καύσιμα όπως έχουν αξιώσει τόσο η Κομισιόν όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κλιμάκιο του οποίου επισκέπτεται από αύριο Τετάρτη «νευραλγικά» υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας κ.ά.).

Η κυβερνητική διαχείριση και προπαγάνδα επιχειρεί να στρεψοδικήσει και σε ό,τι αφορά τον τρόπο φορολόγησης σε γονικές παροχές - δωρεές, που παραμένει ξεκρέμαστος μετά την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες διευκρινίσεις πρόκειται να δοθούν από τον υπουργό Οικονομικών. Από τη σκοπιά των λαϊκών νοικοκυριών το θέμα δε βρίσκεται στη συνταγματικότητα ή μη της αναδρομικής ρύθμισης. Από την άλλη πλευρά οι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν κάθε δυνατότητα να μεταβιβάζουν κεφάλαια και άλλα περιουσιακά στοιχεία μέσω άλλων διαδικασιών που τους έχουν εκχωρηθεί από την εφαρμοζόμενη πολιτική χωρίς την... παρέμβαση της Εφορίας. Ετσι οι κυβερνητικοί χειρισμοί γύρω από το θέμα που οι ίδιοι δημιούργησαν και καλλιεργούν είναι ένας ακόμη απροκάλυπτος εμπαιγμός απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι το θέμα θα συνεχίσει να σέρνεται και μετά τις αναμενόμενες κυβερνητικές «διευκρινίσεις». Σύμφωνα με διακινούμενα σενάρια το αφορολόγητο ποσό σε γονικές παροχές θα ξεκινά από 200.000 ευρώ και από κει και πάνω θα επιβάλλεται κλιμακούμενη φορολόγηση. Αγνωστο παραμένει το αφορολόγητο όριο απόκτησης πρώτης κατοικίας, που θα ανακοινωθεί σε επόμενη φάση, όπως επίσης και οι αντικειμενικές τιμές, που σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών θα απογειωθούν για να πλησιάσουν τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ